Közélet

A Fidesz lélegeztetőgépen tartaná az MSZP-t a 2018-as választásokig

24.hu
24.hu

2016. 09. 16. 09:11

A kormánypártnak nem érdeke, hogy végzetesen meggyengüljenek a baloldali jelöltek.

A Fidesznek nem érdeke, hogy az MSZP eltűnjön a süllyesztőben, olyannyira, hogy készek a szocialisták hóna alá nyúlni, ha szükséges, hogy minden választókerületben maradjon egy közepesen erős baloldali jelölt a 2018-as választáson – erről ír az Index pénteki cikkében.

A portál felidézi, hogy sokan spekulálnak azon, hogy a mára igencsak megroggyant MSZP önmagától nem bénázhat ennyit, fideszes kollaboránsok lehetnek a soraik közt. Például nyáron az elnökválasztás előtt Szanyi Tibor beszélt arról a Magyar Narancsnak, hogy „a NER-rel kollaboráns kollégák” érdekeltek a meglévő status quo fenntartásában, és Botka László is beszélt arról, hogy „találkozott olyan szocialista önkormányzati képviselővel, “akit a legkevésbé sem a harcias ellenzékiség jellemzett a Fidesszel szemben”. Több egykori baloldali politikus is a közvélemény számára váratlanul kormányzati pozícióhoz jutott.

Az Index újságírója fideszes és szocialista politikusokkal, háttéremberekkel beszélgetett arról, hogy mekkora befolyása lehet a Fidesznek az MSZP-n belül. Ennek során az derült ki, hogy szinte mindenkinek van egy története összefonódásokról, alkukról. Magas szinten is egyezkednek a két párt emberei „megnemtámadási szerződésekről”, vagy arról, hogy elmondják egymásnak, mire készülnek a háttérben. Előfordul, hogy üzleti érdekből fognak össze, vagy egymás embereinek elhelyezését segítik.

Mindezek ellenére nincs szó arról, hogy a Fidesz „beköltözött” volna az MSZP-be, és ők irányítanák a pártot. Egy, a kormányzati stratégiára rálátó fideszes politikus azt mondta, nevetséges teória, hogy a Fidesz-központból irányítják az MSZP-t és így okoznak szándékosan kárt. A kormánypártban sokak számára kezd egyértelművé válni, hogy a 2018-as fideszes győzelemhez az MSZP-re is szükség van, ezért kevés fronton támadják a pártot, hagyják erősödni.

A 2018-as esélylatolgatás során a Fidesz azt tapasztalta, hogy ők vezetnek bár, de az ellenzékiek – a baloldalt és a Jobbikot is ideértve – többen vannak, és meg kell akadályozni, hogy egy irányba szavazzanak. Az időközi választások tanúsága szerint ugyanis van átjárás a baloldali és a jobbikos jelöltre szavazók közt. Ha valahol például végzetesen meggyengül az MSZP, a Fideszt utáló baloldaliak taktikai okból átszavazhatnak a legesélyesebb ellenzéki, adott esetben a Jobbik jelöltjére – áll a cikkben.

Ezért az Index kormánypárti forrásai szerint már készül a választókerületekre lebontott stratégia arra, hogy ha valahol összeomlik az MSZP, a Fidesz „összetákolja”, például a szocialista nyilatkozatokra reagálva növelik az ellenzéki jelölt súlyát, a helyi nyilvánosságban megkönnyítik a szereplését. Adott esetben pénzzel is segítenék a baloldali jelöltet, ha az országos központ lemond az adott választókerületről.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.