Közélet

Már a Jobbik szerint is okafogyott lehet az október 2-i népszavazás

Azt kérdezik Orbántól, hogy vállalja-e a felelősséget a pénzszórásért, ha Juncker lemondott a kvótáról?

Figyelemre méltónak nevezte közleményében a Jobbik az Európai Bizottság elnökének évértékelőjét, bár a párt megjegyezte: nem ismeretlen számára az a „kettős beszéd”, amit az EU hivatalosságai időnként gyakorolnak, és negatív tapasztalataik egyértelműen óvatosságra intik őket.

Felidézik ugyanakkor, hogy Jean-Claude Juncker pozitív jelzéseket adott annak tekintetében, hogy a tagállamokra nem lehet „migránskvótákat” kényszeríteni, és azt, hogy arról is beszélt, hogy nem lehet Európai Egyesült Államokat építeni a nemzetek eljelentéktelenítésével. A Jobbik úgy véli, ha e mögött valódi szándék áll, az Magyarország számára előnyös tárgyalási alap lehet. Azt remélik, hogy a pénteken kezdődő EU-csúcs további garanciákat nyújt.

A Jobbiknak meggyőződése, hogy az EU magas rangú vezetőjének szavait komolyan kell mérlegelni, és fel kell vetni a Fidesz felelősségét abban, hogy nem kizárt, hogy október 2-án okafogyott népszavazásba hajtják az országot több milliárd forint közpénz elpazarlását követően.

A párt szerint már tavasszal olcsó, gyors és megnyugtató védelmet lehetett volna nyújtani Magyarországnak egy alkotmánymódosítással, szemben a Fidesz által szorgalmazott lassú népszavazási folyamattal, amelynek érvényessége is kétséges.

A Jobbik arra szólította fel Orbánt, hogy ha az EU eláll a kötelező kvótáktól, „miközben a kormány milliárdos hazárdjátékot játszik az ország jövőjével”, vállalja a politikai felelősséget és október 2-a után nyújtsa be lemondását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik