Közélet

A Fidesz 26, a Jobbik 13 százalékon áll

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 09. 15. 12:01

A választók 37 százaléka távolságot tart a pártoktól.

A ZRI Závecz Research Intézet friss reprezentatív közvélemény-kutatása szerint az elmúlt egy hónapban csak néhány kisebb változás történt a pártok támogatottságában.

A Fidesz tábora most 26 százalékos. Korábban a választók 27 százalékára számíthatott. A Jobbiknak feleakkora a támogatottsága, mint a kormánypártnak: 13 százalékon áll, akárcsak augusztusban. Az MSZP híveinek aránya az utóbbi hónapokban ingadozott, most éppen 11-ről 9 százalékra csökkent. A DK és az LMP támogatottsága nem módosult, előbbié 5, utóbbié 3 százalékos. Az Együtt 2, a Liberálisok 1 százalékon állnak.

A választópolgárok 37 százaléka távolságot tart a pártoktól. A biztos pártválasztók csoportjába sorolható a felnőtt lakosság több mint egyharmada, ezért a körükben mért adatok tájékoztató jellegűek. Ebben az aktív és elkötelezett csoportban a Fidesz 45 százalékos, a Jobbik 19 százalékot ér el. A biztos szavazók 15 százaléka az MSZP híve, 9 százaléka a DK támogatója. Az LMP-nek 5, az Együttnek 3, a Liberálisoknak 2 százalékos az aktív tábora.

Népszavazási kampány – alig hat

Az intézet szerint a népszavazási kampány lehetőséget ad arra, hogy a pártok közvetlenül is elérjék a választókat, de eddigi megnyilvánulásaik alig voltak hatással a pártpreferenciákra.

A legnagyobb változás az MSZP-nél figyelhető meg, az egy hónappal ezelőttihez képest 2 százalékponttal kevesebb a támogatója a népesség egészén belül. A Jobbik egyértelműen megelőzi a szocialistákat, de nem minden rétegben. Az 50 évnél fiatalabbak között a Jobbik sokkal erősebb (15 illetve 6%), az ennél idősebbek között viszont lemarad az MSZP-től (9 illetve 14%). A baloldali pártnak több híve van az alapfokú végzettségűek körében (16 illetve 9%), míg a nemzeti radikálisok népszerűbbek a többi iskolázottsági csoportban (szakmunkás végzettségűek között 15-7; az érettségizetteknél 14-7, a diplomásoknál 13-6 a Jobbik-MSZP százalékos arányok). Budapesten azonos súlyt képviselnek (11-11 százalék), vidéken viszont nem: a Jobbik 13, az MSZP 9 százalékos.

A Fidesz nem csak összességében vezeti a rangsort, hanem minden társadalmi rétegben a legerősebb párt.

A kormánypártnak a diplomások körében van a legnagyobb előnye (32 százalékos, a Jobbikot itt 12, az MSZP-t 6 százalék támogatja). A nyugdíjasoknál érzékelhető a Fidesz leggyengébb pozíciója – 21 százalékosak, míg a szocialista párt mögé 18, a Jobbikhoz 7 százalékuk áll.

A szavazók elkötelezettsége a részvételi hajlandósággal és az érzelmi azonosulással is mérhető.   Legerősebb kötődéssel a Fidesz és a DK támogatói rendelkeznek. A kormánypárt híveinek 55, a Demokratikus Koalíció szimpatizánsainak 57 százaléka állítja, hogy biztosan részt venne egy mostani választáson. Az MSZP-sek és a Jobbikosok aktivitási szintje 47-47, az LMP-seké 45 százalékos.

A saját párt iránti rokonszenv a Fidesz táborában rendkívül nagy, százfokú skálán 86 pont. Még ennél is erősebb a DK-sok elkötelezettsége, rokonszenvüket 91 ponttal fejezik ki. Az MSZP szimpatizánsok a pártjukhoz fűződő érzelmeiket 75 ponttal érzékeltetik, az LMP és a Jobbik hívei pedig 73-73 ponttal.

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Pécs, 2015. július 9.
Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a megújult pécsi Virágh-ház átadásán 2015. július 9-én. A háttérben Páva Zsolt, Pécs polgármestere (b) és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerülhet vissza egyházi tulajdonba.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.