kim dzsong un repülőteret ad át (Array)
Közélet

Kim Dzsongun polgárai kaptak magyar vízumot, de nem dolgoztak

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 09. 14. 14:37

Több EU-tagországból érkeztek már jelentések arról, hogy észak-koreai munkások dolgoznak ott. Ez azért aggályos, mert Kim Dzsongun atomrobbantó rezsimje ebből nyeri a valutát. Megkérdeztük a magyar Külügyet a témáról.
Korábban a témában:

Nemrég említettük meg az észak-koreai atomkísérletről szóló cikkünkben a Washington Post egy írását, aminek lényege, hogy a phenjani rezsim egyik fő bevételi forrása a vendégmunkáshada lett. Részben kényszermunkásként, teljesen izolálva, a bér néha kétharmadát is lenyúlva küldik ki észak-koreaiak tízezreit külföldre dolgozni.

Kim Dzsongun rendszerének az az előnye származik ebből, hogy valutához jut, nem is kevéshez, évi 300 millió dollárra teszik a bevételét. Számunkra a hírben az az érdekesség, hogy kiderült, a lengyeleknél kb. 150, Máltán 20 észak-koreai munkás dolgozott, de az atomkísérletek és a dél-koreai-amerikai lobbi miatt őket hazaküldték, vízumukat visszavonták.

Ha már a térségben más EU-tagállamok is igénybe vették Kim Dzsongun munkaerejét, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál, valamint Dél-Korea budapesti nagykövetségénél is rákérdeztünk, hány munkásrról tudnak Magyarországon. A dél-koreai nagykövetség nem tud ilyesmiről, ezt írták, mielőtt a Külügyhöz irányítottak:

A Nagykövetségnek nincs róla tudomása, hogy dolgoznának Magyarországon észak-koreaiak (a Külügyminisztériumtól korábban kapott információk alapján).

A Külügy már érdekesebb választ közölt. Eszerint 2011 óta 86 észak-koreai vízumkérelmet fogadtak be a magyar külképviseletek (főleg a pekingi), ebből 62 főét adták ki. Munkavállalásit senki se kért. Érdekesség, hogy ilyet a Külügy nem is ad ki, szóval az még mindig benne van a pakliban, hogy feketén dolgoznak/dolgoztak itt (bár a Külügy nem tud Magyarországon munkát vállaló észak-koreaiakról). A Külügy még annyit írt:

A magyar kormányhoz nem érkezett magas szintű megkeresés észak-koreai részről munkások fogadásával kapcsolatban, vagy érdeklődés esetleges munkalehetőségek iránt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Pécs, 2015. július 9.
Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a megújult pécsi Virágh-ház átadásán 2015. július 9-én. A háttérben Páva Zsolt, Pécs polgármestere (b) és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerülhet vissza egyházi tulajdonba.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.