Közélet

Ébresztőnek szánta Magyarországról tett kijelentését a luxemburgi külügyminiszter

Jean Asselbornt mélyen felkavarja, hogy egy egész országot menekültellenes lózungokkal plakátolnak tele.

„Ébresztőnek” szánta a pénteki pozsonyi rendkívüli uniós csúcs előtt tett kijelentését a luxemburgi külügyminiszter. Erről a Süddeutsche Zeitungnak beszélt Jean Asselborn, aki kedden azzal keltett feltűnést, hogy felvetette: ideiglenesen vagy akár végleg is ki kellene zárni Magyarországot az EU-ból az Orbán-kormány tevékenysége miatt.

Asselborn hangsúlyozta: nem egy nép vagy egy ország ellen akart felszólalni, viszont úgy érzi, nagy veszélybe került az Európai Unió. „Alapító atyáink és anyáink tudták, hogy a közösséget nemcsak struktúrákra kell felépíteni, hanem értékekre is” – mondta.

A luxemburgi külügyminiszter kijelentette: mélyen felkavarja, hogy egy egész országot teleplakátolnak menekültellenes lózungokkal. „Nem maradhatunk közömbösek. A közöny ellen szólaltam meg. Egész Európának meg kell mozdulnia, különben mindent tönkreteszünk” – mondta.

Jean Asselborn keddi szavait más országok politikusai különbözőképp fogadták. A cseh miniszterelnök például arra figyelmeztetett, hogy Európának „következetesnek és együttműködőnek kell lennie”, a német külügyminiszter pedig azt mondta, megérti, ha valaki már türelmetlen a magyarokkal szemben, még akkor is, ha az ő hozzáállása nem az, hogy a tagállamoknak ajtót kell mutatni. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik