Közélet

5900-an csatlakoztak az önkormányzati dolgozók szerdai sztrájkjához

A 75-90 ezer forintos fizetések és az évtizede késő béremelés miatt tiltakoznak.

168 önkormányzat 5900 dolgozója vesz részt a szerdai országos sztrájkban, amelyet a hivatali dolgozók béremeléséért szervezett a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete – erről az érdekképviselet elnöke beszélt sajtótájékoztatóján.

Boros Péterné elmondta, hogy a 37 ezer önkormányzati köztisztviselő 16 százaléka csatlakozott a munkabeszüntetéshez. Sztrájkot csak azoknál az önkormányzatoknál tudnak tartani, ahol van a szakszervezetnek alapszervezete, és a munkavállalók több mint fele támogatta a munkabeszüntetést. Kitért arra, hogy a mintegy 37 ezer önkormányzati köztisztviselő közül több mint 24 ezer egyáltalán nem kapott béremelést már nyolc éve.

A sajtótájékoztatót a kispesti polgármesteri hivatalban tartották, az elnök szerint azért, mert az egész fővárosban itt a legalacsonyabb a köztisztviselők bére, másrészt itt gyűjtik az adományokat, amelyeket azután rászoruló családok közt osztanak szét. A közszolgálati dolgozók azért gyűjtenek adományokat, mert felelősséget éreznek a települések lakosai iránt, és ezzel is szeretnék a helyi közösségeket szolgálni – mondta.

Boros Péterné felidézte, hogy az elmaradt béremelés miatt júniusban kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak, de azóta sem sikerült a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterrel, Rogán Antallal egyeztetni a szakszervezeti követelésekről.

Az önkormányzati közszolgák 75-90 ezer forintos keresetei a dolgozói szegénység kategóriájába tartoznak – mondta az elnök, aki nyugtalanítónak nevezte, hogy a becsülettel végzett munkából nem tudnak megélni. Rámutatott, hogy a járási köztisztviselők illetményét növelték, ami azt eredményezheti, hogy az önkormányzatoktól a járási hivatalokhoz mennek a munkavállalók, így szakemberhiány miatt ellehetetlenül az önkormányzatok működése. Ragaszkodnak ahhoz, hogy egységes legyen a bérezés a közigazgatásban.

Bár a kormány az ellenkezőjét állítja, igenis van felelőssége a helyi önkormányzatok finanszírozásában, mert állami feladatokat látnak el helyi szinten – mondta Boros Péterné. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik