háziorvosi rendelés (háziorvos, )
Közélet

Ügyeleti pénz nélkül nincs ügyeleti ellátás, kötözhetjük a sebeinket magunknak

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 09. 13. 07:54

Több mint 4 milliárd forintot ígért határozatban a kormány a háziorvosi ügyelet ellátóinak, de ebből nem lett semmi, sőt az ígéretek is elenyésztek. Pedig lassan csak a fanatikusok vállalnak hétvégi ügyeletet.
Korábban a témában:

Még július 28-án jelent meg egy kormányhatározat a Magyar Közlönyben, ami az orvosoknak juttatandó 4,1 milliárd forintnyi pluszpénzről szól. A Magyar Nemzet szerint azonban a hétvégi és ünnepnapi ügyeletekért járó emelést nem kapják meg a doktorok.

Rédei József, a Sürgősségi Ügyeleti Ellátók Egyesületének elnöke állítja, hetek óta kérdezgetik az orvosok, jön-e a pénz. Erre nincs válasz, pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumát is megkeresték, mivel pont a miniszter, Balog Zoltán lengette be az emelést.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP) elmondták, hogy a pénzt az iskolai egészségügyi ellátásra, a fogászatra és a védőnői ellátásra fordítják. A közlönybeli határozatban azonban nem ez szerepelt, hanem kifejezetten a háziorvosoknak, az ügyeletért járt volna a pénz.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár pedig azt közölte Rédeivel, hogy senki sem mondta, hogy az összeg a háziorvosi ügyeleteket is érinti. Rédei elmondta, hogy ugyan a háziorvosok és a szakorvosok bérrendezése is zajlik több lépcsőben,

azonban azok az orvosok és szakemberek, akik kizárólag ügyeleti ellátásban dolgoznak, teljesen kimaradnak a béremelésekből.

Az egész hirig lényege az, hogy egyre feszültebb a helyzet, sok megyében alig találnak ügyeletet ellátó háziorvost. Pedig a 4,1 milliárdos összeggel lakosonként 42-ről 58 forintra nőtt volna a finanszírozás, ez némi megtartóerőt jelentett volna. Így viszont inkább a szabad hétvégét választják az orvosok, a családdal töltik az ünnepeket.

Ügyeletben közülük gyakran már csak a nyugdíj előtt állók vagy az ügyeletre szerződésben kötelezettek dolgoznak.

Még a fiatalokat lehet befogni az összesen 300 körüli hazai ügyeletben való munkára. A kistelepüléseken a legrosszabb a helyzet, sok helyen 1600-2000 forint körül mozog csak az órabér. Az ápolóknál csak 900-1300 forint, a gépkocsivezetőknél pedig 800-1100 forint. Ennyi pénzért pedig egyre kevesebben vállalnak 24 órás műszakot, éjszakázással együtt, szóval egyre többen maradnak majd ellátatlanok.

Az EMMI közleménye

Sosem született olyan ígéret, hogy a kormány 4,1 milliárd forinttal támogatná a háziorvosi ügyeleti ellátást. A kormány azt ígérte, hogy ezt az összeget a védőnői, fogorvosi és az iskola egészségügyi ellátásra fordítja. Ezt az ígéretet a kormány betartotta, a szolgáltatók az összeget januárig visszamenőleg megkapták. 2016-ban a háziorvosi ügyeleti szolgáltatók részére kifizethető díjazás nem változott, ezek finanszírozására az Országos Egészségbiztosítási Pénztár éves szinten 10,1 milliárd forintot különít el. Mindemellett fontos megemlíteni, hogy a háziorvosi praxisok finanszírozására a kormány idén 10 milliárd forintos plusztámogatást biztosít.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.