Közélet

Tömeges kirúgás jön az állami médiánál

Száznegyvenöt dolgozótól válnak meg.

A megbízott vezérigazgató már be is jelentette a csoportos létszámleépítést – írja a Népszabadság, emlékeztetve rá, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál (MTVA) jelenleg több mint kétezren dolgoznak. Vaszily Miklós a cég üzemi tanácsának írt levelében a működtetési és munkafolyamatok racionalizálásával, a bérköltség csökkentésének szükségességével indokolta az újabb csoportos leépítést.

Hat év, hat elbocsátási hullám

A mostani már a hatodik leépítés lesz 2010 óta az állami médiában, ahol évente 100-200 fővel ugyan csökkentik a létszámot, de közben sok újat is felvesznek, nagy fizetéssel. Dolgozói bérére, járulékaira évente több mint 15-16 milliárd forintot költ az MTVA, amelynek munkatársai közül most a rádióknál és az MTI-nél kerülhetnek többen lapátra. A Népszabadságnak több munkatárs elfogadhatatlannak nevezte, hogy az alap egyre kevésbé készíttet műsort saját munkatársaival, de nagy pénzért külső gyártócégektől rendel produkciókat.

M5 ötmilliárdért

Az új M5 kulturális-ismeretterjesztő csatorna hozzávetőleg ötmilliárd forintba kerül majd évente, eddig csaknem kétmilliárd forintért rendeltek oda műsort külső beszállítóktól. Az egyik ilyen cég tulajdonosai jó kapcsolatot ápolnak a Vajna-féle TV2 gazdasági igazgatójával, akinek a volt cégei is az állami tévé nagy beszállítói, de a Népszabadság szerint Kálomista Gábor producer cége is kaphat újabb megrendeléseket az M5-re.

Közel félmilliárd egy kis pécsi cégnek

Az MTVA sajtófőnökét korábban a 24.hu arról kérdezte, az új csatorna elindításával függ-e össze az a szerződésük, mely alapján 418,75 millió forintról számlázhat majd egy pécsi cég a köztévének. Kobza Miklós akkor jelezte, hogy a vállalkozás csak egy konkrét műsort gyárt, amely Ötödikes címmel kerül majd képernyőre. A céget amúgy összesen 335 epizód gyártásával bízták meg,  vagyis egy 26 perces produkcióért 1,250 millió forintot fizet majd a köztévé.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik