Közélet

Kidobatná Magyarországot az EU-ból a luxemburgi külügyminiszter

Jean Asselborn a menedékkérőkhöz való hozzáállást, a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét említette.

Magyarországot ideiglenesen vagy akár véglegesen ki kellene zárni az Európai Unióból a menedékkérőkhöz való hozzáállása és más ügyek miatt – ezt a luxemburgi külügyminiszter mondta a német Die Welt című lapnak adott interjúban. Jean Asselborn szerint az EU nem tűrheti, hogy alapvető értékeit sértsék meg.

Mindenkit, aki Magyarországhoz hasonlóan kerítéseket épít a háború elől menekülő emberek ellen, vagy megsérti a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét, ideiglenesen, vagy ha szükséges, örökre ki kellene zárni az Európai Unióból

– jelentette ki a luxemburgi politikus, aki szerint csak így lehet megőrizni az Európai Unió értékeit és kohézióját.

Asselborn szavai nyomán az amerikai AP hírügynökség emlékeztetett, hogy Magyarországon a kormány kezdeményezésére népszavazást tartanak, amelynek célja, hogy az Orbán-kabinet támogatást nyerjen a jövőbeni uniós tervek elutasításához a menedékkérők elosztására vonatkozóan.

A Deutsche Welle bővebben is idézte Jean Asselbornt, ezek szerint a luxemburgi külügyminiszter azt is mondta, hogy Magyarországon csaknem állatokként kezelik a menedékkérőket, és a legrosszabbra számíthat az, aki megpróbál átjutni az egyre hosszabb és egyre magasabb kerítésen.

Magyarország nem áll messze attól, hogy lőparancsot adjanak a menekültek ellen

– mondta a politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik