Közélet

Kakis víz miatt feszült egymásnak Orbán fogorvosa és az Ironman magyar szervezői

A 444.hu terjedelmes cikkben szedte össze, hogyan is jutott el Garancsi István, a Kopaszi-gátra tervezett luxusberuházás mögött álló üzetember és Bátorfi Béla, a magyar triatlonszövetség elnöke – aki Orbán Viktor fogorvosa is – a közvélemény elé tárt ellentétig.

Az ügy előzménye egy másik feszültség: az Ironman és a magyar traitlonszövetség közötti érdekellentét.A 444.hu cikke szerint a szövetség szemét csíphette, hogy bár Bátorfinak jó kapcsolatai vannak, mégsem tudott állami pénzt szerezni a sportágnak versenyei megszervezésére. Ehhet képest a kormány 200 millió forinttal támogatta, hogy  Magyarországra is eljöjjön a nemzetközi Ironman 70.3-sorozat. Csakhogy ezt nem a szövetség rendezi, hanem az egykori ironmanes Kropkó Péter. A kormány elégedett volt az első, 2014-es versennyel, 2015-re pedig a kormány még többet, 300 milliót adott az Ironmanre. Idén pedig 250 millió ment volna, de ekkor kitört a nyílt háború a szövetség és az ironmanesek között – derül ki a cikkből.

Minden a pénz körül forog

A szövetség szerint irreális, hogy 2016-ban 250 millió forintot kapjanak Kropóék az Ironmanre, ezt jelezték is a minisztériumnak, amely a feszültséget úgy oldotta fel, hogy megemelte a 250 milliós támogatást, az Ironman kapott 180 milliót (250 helyett), 100 millió jutott a szövetségnek (az eddig 0 helyett), és további 20 millió ment a tiszaújvárosi világkupára – írja a 444.

Augusztusban a szövetség közleményt adott ki, eszerint figyelmeztetésük ellenére a szervezők a Lágymányosi öböl potenciálisan fertőző vizében tartották meg a július 28. és 31. között rendezett Ironman Budapest 70.3 úszóversenyét. A verseny szombati napján figyelmeztették Kropkóékat, ennek ellenére – mivel az Ironman szervezői rendelkeztek egy korábbi, a víztisztaságot igazoló, de határidő után benyújtott eredménnyel – a vasárnapi versenyt megtartották. Kropkóék egy aláírt jegyzőkönyre hivatkozva azt állítják,  a Triatlon Szövetség képviselője

személyesen áttekintette az összes dokumetumot és azok rendben voltak, ennek ellenére elindult a riogatás a kakis vízzel.

Hétfőn megérkezett a Lágymányosi-öböl vízminőségéről a hivatalos jegyzőköny, abban az szerepelt, hogy Coli és fekális enterococcus baktériumokból többszörösét tartalmazta a víz. A szövetség arra kérte az Ironman szervezőit, hogy utólag figyelmeztessék a verseny résztvevőit, amikor azonban ezt nem tették meg, a szövetség Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra az ÁNTSZ-dokumentumokat.

A történet ezen a pontján kapcsolódik be Garancsi István, aki az öbölben luxus ingatlanfejlesztésben érdekelt. A kormányhoz köthező üzletember vállalkozása hivatalosan annyit közölt, hogy

a Kopaszi Gát Kft. időszakonként végez vizsgálatokat az öböl területén. Az összes eddigi általunk megrendelt és az ÁNTSZ által végzett vizsgálat  eredménye azt mutatta ki, hogy a Lágymányosi-öböl vize kiváló minőségű.

A 444.hu megkérdezte a kormányhivatalt, hogy hogyan lehet ekkora különbség a szakvélemények között. Azt a tájékoztatást kapták, hogy

a vízminőség átmeneti, rövid ideig tartó romlását egy szűk, part menti régióra korlátózódó, igen rövid, átmeneti környezeti terhelés okozhatta az intenzív esőzés miatt.

Bővebben itt olvashat a kakis víz-gateről.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik