Közélet

1300 nyugdíj előtt álló tanár rontotta el a saját béremelését

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az emberi erőforrások miniszterének erkölcsi kötelessége, hogy a lehető leggyorsabban rendezze a béremelésből kimaradó pedagógusok helyzetét. 1321 nyugdíj közelében lévő tanár ugyanis nem töltötte fel tanári portfólióját, így ők emiatt nem kapnak béremelést, írja az Index. 

A PDSZ szerint néhány hete a kormány korrigálta korábbi hibáját, és lehetővé tette, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt hét évvel álló pedagógusok minősítési eljárás nélkül a pedagógus I. fokozatból a pedagógus II-be kerüljenek, és ezzel emelkedjen a fizetésük. A pedagógusoknak ehhez be kellett nyújtaniuk a szakmai munkájukról készült tanári portfóliójukat.

A kimaradó 1321 tanár elkezdte ugyan feltölteni a szakmai munkájáról szóló portfólióját, de nem tudta befejezni. Sikertelen minősítésre hivatkozva ezért kizárták őket a kedvezményezettek köréből. A PDSZ szerint lényegtelen, hogy az érintett pedagógusok hibáztak-e vagy sem, mert ez a helyzet ostoba, méltatlan és megalázó.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkársága válaszul azt közölte: a köznevelés minden résztvevője előtt pontosan ismert volt, hogy miként minősítik a nyugdíj előtt álló pedagógusokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik