Közélet

Kvótanépszavazás: nem kell előre bejelenteni a gyűléseket

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 09. 11. 09:33

Nem kell előre bejelenteni a népszavazási gyűléseket az október 2-ai voksolás előtti kampányidőszakban. Népszavazási gyűléseket állami és önkormányzati intézményekben is lehet tartani, de a fenntartók csak azonos feltételekkel bocsáthatják rendelkezésre a helyiségeiket.

Tilos azonban kampánytevékenységet folytatni olyan épületben, amelyben hatóság működik. Ez alól kivételt képeznek az ötszáznál kevesebb lakosú települések, ha más közösségi célú épület nem áll rendelkezésre. A kampánycélú rendezvényre való bérbeadás feltételeiről, így például a helyiségek díjáról az állami és önkormányzati költségvetési szervek, tehát az intézményfenntartók dönthetnek.

A kampányrendezvényeket a jogszabály egységesen “választási gyűlésnek” nevezi. Bár az új választási eljárási törvény szerint kampánycsend már nem létezik, nem változott az a korábbi szabályozás, amely szerint népszavazási gyűlést kampányidőszakban lehet tartani, de a szavazás napján már nem tartható.
A törvény szerint a népszavazási gyűlések nyilvánosak, azokon a rend fenntartásáról a gyűlés szervezőjének kell gondoskodnia.

A szabálysértési törvény rendelkezései szerint aki mást gyülekezési jogának gyakorlásában, illetve választási gyűlésen való részvételében jogtalanul akadályoz, szabálysértést követ el, az ilyen ügyekben a rendőrség jár el. A büntető törvénykönyv értelmében a népszavazási gyűlésen való részvétel erőszakkal vagy fenyegetéssel történő akadályozása három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. május 27.
A bajnok Budapest Honvéd játékosai a magasba dobják az olasz Marco Rossi vezetõedzõt az OTP Bank Liga utolsó, 33. fordulójában játszott Honvéd - Videoton FC labdarugó-mérkõzés végén a kispesti Bozsik József Stadionban 2017. május 27-én. A Honvéd 1-0-ra gyõzött, ezzel megszerezte története 14. bajnoki címét.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.