Közélet

Kvótanépszavazás: nem kell előre bejelenteni a gyűléseket

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 09. 11. 09:33

Nem kell előre bejelenteni a népszavazási gyűléseket az október 2-ai voksolás előtti kampányidőszakban. Népszavazási gyűléseket állami és önkormányzati intézményekben is lehet tartani, de a fenntartók csak azonos feltételekkel bocsáthatják rendelkezésre a helyiségeiket.

Tilos azonban kampánytevékenységet folytatni olyan épületben, amelyben hatóság működik. Ez alól kivételt képeznek az ötszáznál kevesebb lakosú települések, ha más közösségi célú épület nem áll rendelkezésre. A kampánycélú rendezvényre való bérbeadás feltételeiről, így például a helyiségek díjáról az állami és önkormányzati költségvetési szervek, tehát az intézményfenntartók dönthetnek.

A kampányrendezvényeket a jogszabály egységesen “választási gyűlésnek” nevezi. Bár az új választási eljárási törvény szerint kampánycsend már nem létezik, nem változott az a korábbi szabályozás, amely szerint népszavazási gyűlést kampányidőszakban lehet tartani, de a szavazás napján már nem tartható.
A törvény szerint a népszavazási gyűlések nyilvánosak, azokon a rend fenntartásáról a gyűlés szervezőjének kell gondoskodnia.

A szabálysértési törvény rendelkezései szerint aki mást gyülekezési jogának gyakorlásában, illetve választási gyűlésen való részvételében jogtalanul akadályoz, szabálysértést követ el, az ilyen ügyekben a rendőrség jár el. A büntető törvénykönyv értelmében a népszavazási gyűlésen való részvétel erőszakkal vagy fenyegetéssel történő akadályozása három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Pécs, 2015. július 9.
Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a megújult pécsi Virágh-ház átadásán 2015. július 9-én. A háttérben Páva Zsolt, Pécs polgármestere (b) és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerülhet vissza egyházi tulajdonba.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.