Közélet

Így szavazhat a magyar polgár a külképviseleteken

24.hu
24.hu

2016. 09. 10. 10:07

Levélben továbbra sem lehet szavazni külföldről, azonban aki más módon akar, az nagyon figyeljen a szeptember 24-i dátumra.
Korábban a témában:

Még két hétig jelentkezhetnek a külképviseleti szavazásra azok a választók, akik az októberi népszavazáson Magyarország 105 külképviseletének egyikén szeretnének szavazni. Két héttel a határidő lejárta előtt több mint négyezren szerepelnek a külképviseleti névjegyzékben, többen, mint a 2008-as népszavazás előtt.

Az októberi népszavazáson a külföldön tartózkodó választók Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha szeptember 24-én 16 óráig jelentkeznek a külképviseleti névjegyzékbe. A választók 76 ország 105 külképviseletén adhatják le voksukat. Az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, október 1-én, szombaton tartják a voksolást.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján szombat reggel közzétett adatokból kiderül: 4082 választópolgárt vettek fel eddig a külképviseleti névjegyzékbe. 2014-ben az országgyűlési választás előtt két héttel több mint 16 ezren szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben, a 2014 májusában rendezett EP-választás előtt két héttel pedig 2400-an szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben. 2008-ban, az utolsó népszavazáson, a szavazás napján a külképviseleti névjegyzékben 3275 választópolgár szerepelt.

A szeptember 24-i határidő jogvesztő, utána már senkit nem lehet felvenni a külképviseleti névjegyzékbe.

Amikor valakit oda felvesznek, a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékében feltüntetik, hogy a választópolgár a külképviseleti névjegyzékben szerepel. A szavazóköri névjegyzék kinyomtatott példányán nem jelennek meg a külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgárok, így biztosítható, hogy egy választó ne szavazhasson a külképviseleten és a lakóhelye szerinti szavazókörben is.

A választópolgár a külképviseleti névjegyzékbe történt felvételét követően meggondolhatja magát, így ha mégis Magyarországon szeretne szavazni, akkor szeptember 24-ig kérheti, hogy töröljék a külképviseleti névjegyzékből, és vegyék vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe. Lehetőség van arra is, hogy az a választó, aki már jelentkezett a külképviseleti névjegyzékbe, megváltoztassa külföldi szavazásának helyszínét.

A külképviseleti névjegyzékbe történő felvételhez a választónak meg kell adnia személyes adatait, és meg kell jelölnie, melyik ország melyik külképviseletén kíván szavazni. Megadhat egy értesítési címet is, ha nem csak a lakócímére kér értesítést a külképviseleti névjegyzékbe vételéről.

A kérelmeket személyesen vagy levélben a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodában lehet benyújtani, vagy a www.valasztas.hu honlapon. A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BUDAPEST, HUNGARY - JULY 24: Katinka Hosszu reacts during the Women's 200IM final on day eleven of the FINA World Championships at the Duna Arena on July 24, 2017 in Budapest, Hungary. (Photo by Ian MacNicol/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.