Közélet

Így szavazhat a magyar polgár a külképviseleteken

Levélben továbbra sem lehet szavazni külföldről, azonban aki más módon akar, az nagyon figyeljen a szeptember 24-i dátumra.

Még két hétig jelentkezhetnek a külképviseleti szavazásra azok a választók, akik az októberi népszavazáson Magyarország 105 külképviseletének egyikén szeretnének szavazni. Két héttel a határidő lejárta előtt több mint négyezren szerepelnek a külképviseleti névjegyzékben, többen, mint a 2008-as népszavazás előtt.

Az októberi népszavazáson a külföldön tartózkodó választók Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha szeptember 24-én 16 óráig jelentkeznek a külképviseleti névjegyzékbe. A választók 76 ország 105 külképviseletén adhatják le voksukat. Az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, október 1-én, szombaton tartják a voksolást.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján szombat reggel közzétett adatokból kiderül: 4082 választópolgárt vettek fel eddig a külképviseleti névjegyzékbe. 2014-ben az országgyűlési választás előtt két héttel több mint 16 ezren szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben, a 2014 májusában rendezett EP-választás előtt két héttel pedig 2400-an szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben. 2008-ban, az utolsó népszavazáson, a szavazás napján a külképviseleti névjegyzékben 3275 választópolgár szerepelt.

A szeptember 24-i határidő jogvesztő, utána már senkit nem lehet felvenni a külképviseleti névjegyzékbe.

Amikor valakit oda felvesznek, a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékében feltüntetik, hogy a választópolgár a külképviseleti névjegyzékben szerepel. A szavazóköri névjegyzék kinyomtatott példányán nem jelennek meg a külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgárok, így biztosítható, hogy egy választó ne szavazhasson a külképviseleten és a lakóhelye szerinti szavazókörben is.

A választópolgár a külképviseleti névjegyzékbe történt felvételét követően meggondolhatja magát, így ha mégis Magyarországon szeretne szavazni, akkor szeptember 24-ig kérheti, hogy töröljék a külképviseleti névjegyzékből, és vegyék vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe. Lehetőség van arra is, hogy az a választó, aki már jelentkezett a külképviseleti névjegyzékbe, megváltoztassa külföldi szavazásának helyszínét.

A külképviseleti névjegyzékbe történő felvételhez a választónak meg kell adnia személyes adatait, és meg kell jelölnie, melyik ország melyik külképviseletén kíván szavazni. Megadhat egy értesítési címet is, ha nem csak a lakócímére kér értesítést a külképviseleti névjegyzékbe vételéről.

A kérelmeket személyesen vagy levélben a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodában lehet benyújtani, vagy a www.valasztas.hu honlapon. A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik