Közélet

Orbán lett az “ősellenség”, miatta nem jön Merkel

Angel Merkel és Orbán Viktor (orbán viktor, angela merkel)
Angel Merkel és Orbán Viktor (orbán viktor, angela merkel)
Először elfogadta, majd lemondta budapesti útját a német kancellár.

 

Ahol a magyar miniszterelnök megérzi a vákuumot, oda benyomul, ez történik az Európai Unióban is – írja a Figyelő. A hetilap diplomáciai forrásokból úgy értesült, Budapest próbálta megnyerni Angela Merkelt, hogy vegyen részt díszvendégként az NGM novemberi digitalizációval kapcsolatos konferenciáján. A német kancellárnak szívügye a téma, és ez végre közös platformot teremthetett volna Orbánnal. A miniszterelnök állítólag erről is tárgyalt, amikor tavasszal Németországban járt.

A kancellár – nyilván a Telekom közbenjárására – először igent mondott a meghívásra, ám később visszakozott. Nehéz lett volna ugyanis eladnia Németországban a politikai elitnek, miért jön vendégségbe az “ősellenségéhez”. A magyar-német kapcsolat fagyosságát jól jellemzi, hogy Merkel két hete Prágában járt, és fel sem vetődött, hogy magyarázkodjon odahaza a vizit miatt, noha a cseh kormány is kvótaellenes.

A Figyelő forrásai szerint a menekültügy túszul ejtette a kétoldalú kapcsolatokat, de Berlinben még ennél is súlyosabb aggodalmat vált ki, hogy Orbán – aki már egyértelműen a véleményvezér szerepére törekszik Európában – egy amúgy is kényes időszakban újabb árkokat ás az unión belül. Mindkét kormány a másiktól várja a gesztusokat. Német részről abban bíznak, a népszavazás után a magyar kormány konstruktívabb lesz, akár menekülteket is befogad önként, míg Budapest arra számít, hogy a mecklenburgi választási bukta után Berlin letesz a kvóta erőltetéséről.

Egy tartósan rossz viszony, biztosan nem használ a magyar kormánynak, sőt, még az sem biztos, hogy Orbán Viktornak jól jön Angela Merkel esetleges meggyengülése, hiszen akkor a Fidesz szövetségese, a CDU is gyengül, ha pedig jövőre a szociáldemokraták győznének, az felérne egy vesszőfutással. A Figyelő szerint egyelőre nemcsak az Orbán-Merkel viszony fagyos, a többi közjogi méltóság szintjén is hűvös távolságtartás a jellemző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik