Közélet

Orbán emberei az MSZP-ben

Az ellenzéki párt a NER nélkülözhetetlen elemévé vált – állítja Szentpéteri Nagy Richard.

A 168 Órának azt mondja, az MSZP lényegében már csak az alkukról, a kompromisszumokról, a véget nem érő helyezkedésekről szól. A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa úgy véli, Orbán Viktornak jó néhány embere van az MSZP-n belül is. Ő a legnagyobb játékos. Direkt vagy áttételes módon mozgatja a szálakat. Az alkotmányjogász, politológus elismeri, ez nehezen bizonyítható, mert megtévesztőn összeolvad a naivitás, a politikai vakság, a korrumpálhatóság és a brutális gazság, de az azért világos, hogy

2014-ben Bajnai Gordon meghekkelése a Fidesz és az MSZP akciója volt, a kormány és a baloldali ellenzék összefogásának eredménye.

A szocialistákon belül van olyan, aki csak gesztusokat tesz a Fidesznek, hogy rá ne lőjenek, de olyan is, akinek simán odaszólhatnak, akit a megfelelő eszközökkel „fognak”.

Van az MSZP-n belül egy jelentős társaság, amely hosszú távon is zökkenőmentesen integrálódik a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe. Mert maga az MSZP a rendszer stabil része, természetesen. És ez igaz a teljes baloldali ellenzék nagyobb részére is.

Szentpéteri szerint az MSZP jelenlegi helyzete éppen azért nem hasonlítható az egykori SZDSZ-éhez, mert a mai MSZP-re éppen ebben a formájában, így van szüksége a Fidesznek. A centrális erőtér a pártrendszerről és arról szól, hogy a kormány bal- és jobboldali ellenzéke szóba se álljon egymással és együtt se lehessen erősebb, mint a Fidesz.

Ha azonban valamelyik oldal túlságosan is meggyengülne, akkor alányúlnak, megsegítik, mert kell, hogy mindkét oldalon legyen erő, mindig éppen akkora, mint ma.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa szerint az MSZP-re mindenben csak a követő magatartás jellemző. Menekültügyben is. A kormány ugyan hatalmas árat fizettet a gyűlölet szításáért, de a szocialistáknak nincs semmi értékelhető mondanivalójuk, csak arra várnak, hogy legyen már október harmadika, legyenek már túl október 23-án, az újéven, március 15-én.

MSZP-politikusnak lenni nem hivatás, hanem állás, amihez hozzátartozik a munkaköri leírás. De ezt a munkakört a rendszer tartja fenn.

Szentpéteri Nagy Richard lesújtó véleményének további részletei a 168 Órában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik