Közélet
Prága, 2015. szeptember 4. 
Orbán Viktor magyar miniszterelnök sajtóértekezleten vesz részt a visegrádi országok kormányfõinek migrációs válságról tartott csúcstalálkozóján Prágában 2015. szeptember 4-én. (MTI/TASR/Martin Baumann)

Express: Magyarország a Brexittel indokolja az EU elleni felkelést

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 09. 08. 12:27

A visegrádi államok taktikázásáról ír a brit lap, ami szerint egyértelmű, hogy a Brexitet meglovagolva akarja a négy ország az EU-t nacionalista irányba tolni.
Korábban a témában:

Minél nacionalistább irányba vinnék el az Európai Uniót a közép-kelet-európai államok – vázolja fel a jövőt a brit Express. A lap elemzése szerint a brit uniós kilépést, azaz a Brexitet használják ürügyül az EU saját képükre való megreformálásában. A reformok hanyagolnák a nyugati liberalizmust, ebben a csehek, szlovákok, lengyelek és persze a magyarok is egyetértenek.

A cikk címlapképi montázsa is Orbán Viktort ábrázolja egy kupica itóka és egy Európa-térkép társaságában.

Orbán a lap szerint azt akarja kilobbozni az EU vezetésében, hogy megmaradjon a tagállamok “történelmi, vallási és nemzeti identitása”. A fent említett brexites dologgal kapcsolatban is idézik a magyar miniszterelnököt:

A Brexit egy fantasztikus lehetőség a számunkra. Egy történelmi kulturális pillanatnál vagyunk. Egy kulturális ellenforradalomnak most azonnal van lehetősége.

Az Express megjósolja, hogy a szeptember 16-i pozsonyi visegrádi vezetői gyűlésen is az egységesülő Európa ellenpontozása lesz a fő téma, azzal megindokolva, hogy a mi térségünk államai más történelmi utat jártak be, mint a Nyugat. Ez a liberális utat bejárt németek, svédek, dánok, franciák, spanyolok és olaszok vonalának tagadása lenne.

Orbán nincs egyedül a nézeteivel, a lengyel belpolitikát domináló Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt vezetője is azt mondta, Európának ellenforradalomra van szüksége, ami emlékeztet arra, hogy a kontinens ereje a kultúrái gazdagságában rejlik. Orbán pedig azt mondta, a pénznek nincs szaga, csak a birtokosainak.

Megemlítik még, hogy a visegrádi csoport ellenzi, hogy 75 millió török kapjon vízummentességet cserébe azért, mert Törökország visszatartotta a menekültáradatot. A cikk az október 2-i kvótanépszavazás felemlegetésével zárul.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.