Közélet

Századvég: A magyarok büszkék az olimpiai szereplésre

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 09. 07. 11:58

A magyarok kétharmada lát összefüggést a sport kiemelt támogatása és a sportolók jó teljesítménye között.

Az idei labdarúgó Eb-t érintő vizsgálat után a Századvég ezúttal a riói szereplésről készített közvélemény-kutatást. A reprezentatív felmérés a magyar sportolókkal és az olimpiai játékokon nyújtott teljesítménnyel kapcsolatos attitűdöt vizsgálta. Kiderült, hogy a magyarok döntő többsége büszke a sportolók olimpiai sikereire.

A döntő többségnek (74 százaléknak) általában jó a véleménye a magyar sportolókról.

A válaszadók 80 százaléka kísérte figyelemmel az olimpiát, mintegy 70 százalékuk rendszeresen nézte a közvetítéseket, 96 százalékuk jellemzően saját otthonában.

A megkérdezettek 40 százaléka az olimpia hátteréről is nézett, olvasott híreket, 23 százalékuk tévés és rádiós szakértői beszélgetések iránt is érdeklődött, 16 százalék elemzéseket is olvasott.

Tíz nézőből kilenc elégedett volt a Magyar Televízió közvetítésének színvonalával (61 százalék teljesen). 

A kutatás szerint a társadalom jelentős többségéből (88 százalékából) pozitív érzéseket vált ki, ha a magyar sportolók jól teljesítenek – 66 százalék reagált úgy, hogy nagy büszkeséggel tölti el sportolóink jó teljesítménye. További 22 százalékról szintén elmondható, hogy bizonyos fokig büszke sportolóinkra, ha azok sikeresek.

A kutatásban a válaszolók 53 százaléka úgy vélte, a magyar csapatért, sportolókért való szurkolás erősítette a magyar emberek összetartását.

A Századvég azt is vizsgálta, hogy mely sportágakra, olimpikonokra figyeltek leginkább. Kiderült, 43 százaléknak nincs kedvenc sportága, 60 százaléknak olimpikonja. A válaszadók nem egyes sportolóknak, hanem a magyar csapatnak szurkolt.

A sportágak közül az úszás, a vízilabda és a kajak-kenu volt a legkedveltebb a magyarok körében, vagyis éppen azok, amelyeknél a legnagyobbak sportolóink éremesélyei.

A legnépszerűbb olimpikonok az úszók és a vívók közül kerültek ki, a válaszadók leggyakrabban Hosszú Katinkát, Szilágyi Áront, Cseh Lászlót, Kozák Danutát és Imre Gézát jelölték meg. 

A kutatás szerint a magyarok kétharmada szerint van összefüggés a sport kiemelt kormányzati támogatása és a sportolók jó teljesítménye között. A válaszadók szerint kiemelten fontos a szabadidős sport, a fiatalok sportolásának kormányzati támogatása is. A megkérdezettek 91 százaléka, valamint 97 százaléka említette ezen két területet.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Election posters with the leading candidates for the presidential elections in France with  Le Pen (l) and E. Macron (c) can be seen in Henin-Beaumont, France, 23 April 2017. A total of eleven candidates participates in the first round of the presidential elections. Photo: Kay Nietfeld/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.