Közélet

A Le Monde arról írt, hogyan barátkozik Magyarország a törökökkel

24.hu
24.hu

2016. 09. 07. 14:53

A török-magyar viszonyról közölt szigetvári helyszíni riportot a Le Monde. A francia lap szerint “Törökországban a hatalom által ellenségként megjelöltekkel szemben jelenleg folyó tisztogatás sem változtatta meg Magyarország és Törökország között kialakított különleges viszonyt”. Emlékeztetett arra, hogy Szijjártó Péter volt az első európai külügyminiszter, aki a júliusi puccskísérlet után ellátogatott Törökországba, és jelezte, hogy tovább erősítené a két ország közötti együttműködést.

A tudósító, Blaise Gauquelin megjegyezte, hogy a Törökországgal kötött szilárd kapcsolatokat kívánja szimbolizálni, hogy Magyarország megemlékezik Szulejmán halálának 450. évfordulójáról, és a szigetvári ünnepségre egy török delegáció is meghívást kapott. Ezzel párhuzamosan Magyarország uniós forrásokból éleszti újjá Zrínyi Miklós kultuszát, aki “a muzulmánok inváziójának ellenálló keresztény Európa tökéletes nemzeti alakja” – hangsúlyozta a lap.

A Le Monde szerint a történelem csak ürügy a kereskedelmi kapcsolatok erősítéséhez. Orbán ügyesen adja elő a törököknek egy ázsiai gyökerekkel rendelkező európai testvérországgal való kereskedelem előnyeit, míg a török elnök a magyar kapcsolatokon keresztül tudja növelni Európában geopolitikai, kulturális és gazdasági befolyását.

Egyetlen menekültet sem fogadtunk be

A Le Monde külön cikkben számolt be arról, hogy “a kormány migránsellenes kampányát parodizáló plakátok” jelentek meg Magyarországon, a végrehajtó hatalom “félelemkampányának ellenpontozására” egy hónappal a kvótareferendum előtt. A 800 plakát és szórólap szatirikus üzeneteinek ismertetése után a Le Monde megjegyezte, hogy Magyarország egyetlen menekültet sem fogadott be az uniós tagállamok által elfogadott első elosztási program keretében. A menedékkérők közül 400 ezren haladtak át Magyarországon, többségük még a szerb és a horvát határon felhúzott szögesdrótok megjelenése előtt – írta a Le Monde.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap a V4 csoportról (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) közölt cikket szerdai számában.

A kelet-európaiak úgy látják, egy szinten vannak Franciaországgal című írásában Christian Geinitz kiemelte: a V4 csoport tagjai a lendületes gazdasági fejlődés, a stabil pénzügyi helyzet és a menekültkérdésben mutatott “kemény tartás” által ösztönözve több figyelmet követelnek maguknak, de “sántít az összehasonlítás a franciákkal”.

Új öntudat

A FAZ szerzője kiemelte, hogy az “új öntudat” a gazdasági sikerekből táplálkozik. A lap idézte Kovács Zoltán kormányszóvivőt, miszerint a visegrádi négyek az uniós átlaghoz képest jobb pénzügyi helyzetben vannak, erőteljesebb gazdasági növekedést produkálnak, és mutatóik több nagy alapító tagország mutatóinál is jobbak.

Christian Geinitz írásában azt is kifejtette, hogy a V4 csoport sikereit “nem szabad túlértékelni”, hiszen a visegrádi országok lakossága együttvéve ugyan megközelíti Franciaország lakosságát, de a gazdasági erőt tekintve van elmaradás. A visegrádi térségben az EU lakosságának 14 százaléka él, de az EU gazdasági teljesítményéhez csupán 9 százalékkal járulnak hozzá, és a négy ország összesített hazai összterméke (GDP) csupán a francia GDP kétharmadát teszi ki.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.