Közélet

Francia turisták kutyáját lőtte ki egy vadász Szalkszentmártonnál

A Facebook-on terjed két francia kerékpáros története, akik a közösségi oldalon kértek segítséget. A kerékpárosok Franciaországból indultak két kutyájukkal, Váradi Dávidnál szálltak meg, ő hozta nyilvánosságra a történteket. Eszerint szeptember 1-én Budapesttől 70 kilométterre,  Szalkszentmárton határában, minden előzetes figyelmeztetés nélkül egy vadász kilőtte Mamadou nevű kutyájukat.

Adrian, a francia srác otthon pásztorként dolgozik, Mamadou a betanított pásztorkutyája volt. Nagy kutyás vagyok, de még életemben ilyen nyugodt, szófogadó, figyelmes állatot nem láttam. Tényleg egészen elbűvölő lény volt. Úgy jöttek végig fél Európán, hogy a biztonságos, erdős szakaszokon a kutyák napi 20-30 kilométert futottak

-írta Váradi. A pár elbeszélése szerint harminc méterre se voltak a kutyától, amikor megölték, a vadásznak hallania, látnia kellett, hogy az állat nem gazdátlanul kóborol.

Mindez csupán méterekre történt az EuroVelo6 nevű nemzetközi bringaúttól – kötve hiszem, hogy szabadon lehet lövöldözni ott, ahol bármikor jöhetnek biciklis túrázók

-áll a bejegyzésben, amely szerint a vadász be sem várta a kiabálva felé futó fiút, hanem feldobta a kutya tetemét a pick up truck platójára és gyorsan elhajtott.

Felkapta a kutyát és elhajtott

A rendőrség elhajtotta francia kerékpárosokat azzal, hogy ja ott nem szabadott volna elengedni a kutyájukat. Erre természetesen semmi sem figyelmezteti se a külföldi, se a magyar túrázókat – írja Váradi, aki segítséget is kér:

Segítsetek nekem kideríteni, hogy “jogos” volt-e, a törvények betűje szerint legalább, ami itt történt, és ha nem, akkor hogyan lehetne felelőségre vonni a helyi vadásztársaságot. Tegyünk valamit, hogy ne történhessenek ilyen tragédiák a jövőben. Ne lehessen csak úgy lepuffantani a kutyáinkat az itthoni erdőkben. A vadászoknak legyen kötelező előbb szóban figyelmeztetni és csak a vadakra tényleg veszélyes kutyákra lőhessenek – altató lövedéket. Érjük el, hogy legyenek többnyelvű figyelmeztető táblák, ha valahol valamiért szigorúan tilos elengedni a kutyákat. Csináljunk valamit, hogy ne az öncélú kegyetlenkedésről legyen híres Magyarország.

Kiemelt képünkön a lelőtt kutya, Mamadou látható. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik