Közélet

Közigazgatási bíróságok: Lázár szerint nagy az egység, az OBH elemzéséből más derül ki

Teljes hülyeség, ami megjelent ezzel kapcsolatban nyugodtan mondhatom, teljes egység van az OBH és a kormány között abban, hogy közigazgatási felsőbíróságra szükség van

-ezt mondta a csütörtöki kormányinfón Lázár János kancelláriaminiszter a közigazgatási bíróságok felállításával kapcsolatban megjelent kritikákkal kapcsolatban. A 444.hu megszerezte az Országos Bírói Hivatal (OBH) összefoglalóját a Fidesz ötletéről, amelyben 32 oldalon át szedik ízekre a felvetést. A miniszter kijelentésével szemben az elemzés első bekezdésének utolsó mondata így hangzik:

Közigazgatási bíráskodás felállítására tehát nincsen szükség, legfeljebb annak továbbfejlesztése kerülhet szóba.

Az elutasító dokumentumból egy másik részlet:

Az indokolásban nem találtunk olyan releváns magyarázatot, amely arra adna választ, hogy mi a probléma a fennálló szervezeti keretekkel, miért kell megváltoztatni azt, az új perrendtartás miért ne működhetne a jelenlegi feltételek mellett?

Választási évben?!

A cikk szerint Lázár János valószínűleg abba kapaszkodik bele, hogy a kritika 20. oldalának tetején vagy egy sor, ami arról szól, hogy “a Közigazgatási Felsőbíróság létrehozásának gondolata önmagában üdvözlendő“, majd a gondolat azzal folytatódik, hogy

bírósági vélemények szerint azonban aggályos a Közigazgatási Felsőbíróság jogkörének, székhelyének meghatározása, az elnök és bírák kiválasztásának tervezet szerinti menete.

Az anyag azt is kiemeli, hogy a választási ügyekben is döntő fideszes különbíróság indítását a kormány javaslata 2018. januárjára, azaz pont egy választási évre tervezi.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik