Közélet

Hogyan derül ki az újabb Hatvanpuszta? Változhat a drónozás szabályozása!

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 09. 05. 07:54

A pilóta nélküli repülő eszközök folyamatos fejlődése és terjedése egyre sürgetőbbé teszi a területre vonatkozó jogi szabályozók kialakítását, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) által kidolgozott rendelettervezetre azonban még várni kell – közölte a Magyar Időkkel az NFM. A lap szerint a

drónokat csak egyedi engedéllyel lehetne használni.

A rendelet elkészültéig a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) légügyi előírásai érvényesek. Ezek azonban elég nehézkesen használhatók a drónok esetében, hiszen az új törvény hatálybalépéséig a pilóta nélküli gépeket reptetni csak egyedi tevékenységi és eseti légtérengedély birtokában lehetséges, amelyet a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala ad ki.

A Drónpilóták Országos Egyesülete szerint a jogkövető pilóták lehetőségei erősen korlátozottak, az engedélyek megszerzése a jelenlegi légügyi szabályok mellett hosszadalmas és bürokratikus. Az egyesület szerint a pilóta nélküli légi járműveket várhatóan regisztrálni kell, tömegük szerinti osztályokba sorolhatják be, ettől függően más és más követelmények vonatkozhatnak a járműre és a pilóta képesítésére, de repülésenként nem kell majd engedélyért folyamodni.

Lefoglalt drónok és Nárcisz kutya

A drónok a magyar közélet alakulásában meghatározóak voltak. Márciusban lefoglalták a 444.hu kvadrokopterét, mikor Felcsúton szerettek volna felvételeket készíteni, de el kellett búcsúznia egy időre drónjától Gulyás Márton aktivistának is, aki eredetileg az arborétumi kisvasútról szeretett volna felvételeket készíteni, majd insprirálódva a 444.hu videójából, légi pillantást kívánt vetni a Nárcisz kutya otthonául szolgáló, Orbán Győző tulajdonában lévő hatvanpusztai majorságra, amelyeket több sajtóorgánum is Orbán Viktor miniszterelnökhöz kötött.

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.