Közélet

Felnyomják Kövérnél Orbánt, pedig élete “nyitott könyv”

Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője azt kérte, hogy a házelnök rója meg a kormányfőt.

Orbán Viktor ugyanis a törvényben foglalt 15 napon belül nem válaszolt az ellenzéki politikus írásbeli kérdésére. Szabó Szabolcs még augusztus 18-án nyújtott be írásbeli kérdést Orbán Viktornak

Milyen kapcsolatban áll Ön Mészáros Lőrinc vagyontárgyaival?” címmel. 

A kormányfő nem válaszolt a kérdésekre, amelyek egyebek mellett azt firtatták, hogy ő vagy bármelyik közeli családtagja járt-e a Mészáros Lőrinc cége tulajdonában álló, a horvátországi Ugljan szigetén lévő nyaralóban, illetve a polgármester vagyonnyilatkozatában is szereplő Vir szigetén lévő ingatlanban?

Az Együtt politikusa arról is kérdezte a miniszterelnököt, mikor jártak először az egykor Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Rézhegyi nyaralóban. Szabó arra is kíváncsi lett volna,

miért gondozzák Orbán Viktor kutyáját, a híressé lett Nárcisz-kuvaszt a Mészáros Lőrinc használatában lévő hatvanpusztai birtokon, és mit keresett ott a miniszterelnök feleségének autója.

Emellett az ellenzéki képviselő a vagyonnyilatkozati rendszer megváltoztatásáról, valamint pártja nemrég benyújtott törvénymódosító javaslatáról is kérdezte Orbán Viktort. A javaslat szerint az országgyűlési képviselőknek minden gazdasági társaságot be kellene vallaniuk, amelyben bármilyen érdekeltségük van, legyen az többségi vagy kisebbségi tulajdon, vagy az általuk tulajdonolt cégek részesedése egy másik cégben.

Szabó Szabolcs elfogadhatatlannak tartja, hogy a miniszterelnök azt hiszi, a törvények felett áll. Szerinte a választóknak jogukban áll tudni, hogy Orbán Viktor, akit azért választottak meg, hogy a magyarok érdekeit képviselje, milyen kapcsolatban áll a milliárdos-polgármester vagyontárgyaival. Ezért panaszt tesz Kövér Lászlónál. Arra kéri az Országgyűlés elnökét, hogy ahogy eddig is szigorúan lépett fel más szabálytalanságokat elkövetőkkel szemben, úgy most is járjon közben azért, hogy a választ megkapja, és figyelmeztesse a mulasztás elkövetőjét.

Ha már Viktor és Lőrinc napja van, akkor csak megjött a válasz is. Orbán Viktor helyett a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszolt. Dömötör Csaba feladatkörében eljárva közölte, hogy az írásbeli kérdés

címe hadilábon áll a magyar nyelv szabályaival. Természetesen a miniszterelnök semmilyen viszonyban nem áll vagyontárgyakkal, így Mészáros Lőrinc vagyontárgyaival sem.

A kormányfő helyett válaszoló államtitkár – utalva a Mészáros Lőrinc által kilátásba helyezett perekre – fejedelmi többesben jelezte, hogy az Együtt peres vitái nem tartoznak rájuk.

A vagyonnyilatkozati rendszer kapcsán pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy szerinte a

magyar vagyonnyilatkozati rendszer a legszigorúbb szabályozásnak minősül Európában. Magyarországon a törvényi szabályozásnak megfelelően minden parlamenti képviselőnek és minden kormánytagnak rendszeresen, a valósággal egyező módon nyilatkoznia kell a vagyoni helyzetéről. A miniszterelnök 1990 óta parlamenti képviselő , 26 éve minden ezzel járó kötelezettségének maradéktalanul eleget tesz.

Dömötör Csaba szerint ebből az következik, hogy Orbán Viktornak semmi titkolnivalója nincs, élete egy nyitott könyv a magyar választók előtt.

Minden, amit a vagyonnyilatkozatában talál, az teljes mértékben megfelel a valóságnak. Bármi egyéb csak pletyka, feltételezés vagy politikai érdekek által vezérelt üres vádaskodás.

Ha ez nem lenne elég, az államtitkár még egyszer felhívja a figyelmet, hogy a vagyonnyilatkozat-tételre vonatkozó jelenlegi magyar szabályozás a legszigorúbbak közé tartozik Európában, vizsgálódási köre a korábbiaknál jóval szélesebb. A magyar képviselők vagyonnyilatkozata tartalmazza a jövedelmi, az érdekeltségi és a vagyoni viszonyokra vonatkozó adatokat, illetve kiterjed a kötelezettel egy háztartásban élő hozzátartozókra is.

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik