Közélet

Nincs elég szakember, saját forrásból képez asszisztenseket a szabolcsi kórház

Orvos (orvos, )
Orvos (orvos, )
Saját forrásból aneszteziológiai és műtős szakasszisztenseket képez a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Oktatókórház - közölte az intézmény főigazgatója sajtótájékoztatón pénteken, Nyíregyházán.

Adorján Gusztáv elmondta, az aneszteziológiai képzésben tizenöt, a műtősiben pedig huszonöten kezdik meg tanulmányait, közülük a negyven emberből tizenketten most is a kórházban dolgoznak. A tervek szerint 2017 szeptemberében befejeződő, 1100 órás tanfolyamok a kórház dolgozóinak ingyenesek lesznek, a többieknek tandíjat kell fizetniük.

A főigazgató kifejtette, különösen a speciálisan képzett dolgozók hiányoznak az egészségügyi ellátórendszerből. A két szakterület esetében ez fokozottan igaz, a mindennapos betegellátást érzékenyen érintik például a műtősnő hiányában elmaradó műtétek.

Saját zsebből állják

Adorján Gusztáv hangsúlyozta, a két képzést saját szervezésben és erőforrásból, pályázati támogatás nélkül indítják el. Nyíregyháza mellett Debrecenből, Miskolcról, Kisvárdáról, Egerből és Kecskemétről is vannak jelentkezők, az érintettekkel tanulmányi szerződést köt a kórház.

A kezdeményezés nagy előnye, hogy a kórházban növekszik a szakképzett munkavállalók száma, növelhető a műtői kapacitás, ezzel együtt a városlisták is rövidülhetnek

– tette hozzá a főigazgató. Elmondta, a felsőfokú OKJ-s szakképesítést adó tanfolyamokon kórházi szakorvosok és szakasszisztensek, valamint vendégelőadók oktatnak.

A szabolcsi gyógyintézményben központi forrásból egy felzárkóztató program is elindul, amelyre az alap ápolási képesítéssel sem rendelkező dolgozók jelentkezhetnek. Huszonkilencen általános ápoló, tizenketten pedig csecsemő- és gyerekápoló képesítést szerezhetnek – tájékoztatott Adorján Gusztáv.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik