Kerék-Bárczy Szabolcs (Kerék-Bárczy Szabolcs)
Közélet

Kerék-Bárczy középről győzné le Orbánt

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 09. 02. 10:41

Fél éven belül új politikai erő jelenhet meg – mondta a DK-t csütörtökön elhagyó politikus.

Kerék-Bárczy Szabolcs a Magyar Nemzetnek azt mondta, az ellenzéknek mérsékelt értékrendet és ahhoz hű stratégiát kell kialakítania, utána lehet szó szervezet létrehozásáról.

Most a fejünkben és a szívünkben épül az elhatározás, de hamarosan megtaláljuk az együttműködés új formáját is.

Szavai egybecsengenek a lap azon értesüléseivel, amelyek szerint a baloldali pártjaikban csalódott politikusok új erő felépítésén dolgoznak. A lap kérdésére Kerék-Bárczy azt mondta, hogy sok idő nincs, fél éven belül meg kell találniuk az együttműködés új formáját, amelynek részleteiről még nem tudott nyilatkozni.

Szerinte 2018-ban a demokratikus politikai ellenzéknek győznie kell.

Nincs más lehetőség, mint hogy nyerjenek azok az emberek, akik nem tagjai a nemzeti együttműködés bűnszövetkezetének.

Kerék-Bárczy szerint a szerkezeti és személyi ügyeknél fontosabb a politikai tartalom. Az általa vázolt tartalmi kérdések kísértetiesen hasonlítanak a Magyar Nemzetnek korábban nyilatkozó, pártjukból kikacsingató ellenzékiek véleményére. Szerintük a Fidesz politikai alternatívája csak olyan közösség lehet, amely felül tud emelkedni a hagyományos bal-jobb törésvonalon.

Ahogy Kerék-Bárczy most fogalmazott,

belekocsonyásodunk az idióta bal-, jobboldali felosztásba,

miközben a demokratikus oldal nem tud kiszakadni Orbán bűvköréből, a Fidesz szándékosan kényszeríti több kérdésben is szélsőséges retorikára a „demokratikus” pártokat , így a politikai középen vákuum tátong, pedig rengeteg tisztességes konzervatív, szociáldemokrata tartozik oda.

Egyáltalán nem olyan mély a konzervatív, liberális, szociáldemokrata gondolkodású emberek között a szakadék, mint amennyire ezt a kormány igyekszik belénk sulykolni.

Ezzel Kerék-Bárczy megerősítette a lap ellenzéki szerveződésről kapott értesüléseit, amelyek szerint az új politikai közösségben gondolkodó ellenzékiek a hazai pártpalettán hiányzó, konzervatív–liberális ideológiát képviselnének.

Mint korábban megírtuk, Kerék-Bárczy Szabolcs azt követően távozott a Demokratikus Koalícióból, hogy a 168 Óra című hetilap közölte publicisztikáját. Ebben élesen kritizálta nemcsak a kormányt, hanem a Gyurcsány-pártot is. Paradigmaváltást sürgetett, hangsúlyozta, hogy gyökeres változások kellenek ahhoz, hogy legyőzhessék a Fideszt.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.