Közélet

Budapesti olimpia: két kézzel szórja a pénzt a pályázatot előkészítő cég

A Népszabadság hosszadalmas jogi huzavona után megkapta azokat a szerződéseket, amelyekből kiderül mely cégekkel milyen összegben szerződött a budapesti olimpiai pályázat előkészítésével megbízott Budapest2024 Zrt.  A cég a Magyar Nemzeti Bank által 2014-ben megvásárolt Bajcsy Zsilinszky úti Eiffel Palace-ban bérel egy 128 négyzetméteres irodát 17,2 millió forintért, valamint 140 millió forintot fizet a Kafex Ingatlanberuházó és Hasznosító Kft.-nek egy II. kerületi iroda és a hozzá tartozó parkoló bérléséért.

A lap összesítése szerint az év elején megalakult Budapest 2024 Zrt. 6 milliárd 579 millió forintot költött eddig,

azonban hangsúlyozzák:  ez az összeg nem tartalmazza például azt a 480 millió forintot, amelyet a PricewaterhouseCoopers (PwC) nemzetközi tanácsadó cég kapott az olimpiai hatástanulmány megírásáért, majd újabb 240 milliót két hónapnyi munkáért, a pályázati kérdőív elkészítéséért, illetve a Magyar Olimpiai Bizottság költéseit sem.

A zrt. szerződései között a legnagyobb tétel az az 5 milliárd 155 millió forint, amelyet az olimpiai hatástanulmányt készítő PwC, valamint a lausanne-i székhelyű Event Knowledge Services SA és M-Integrated Solution Ltd. (egy londoni kommunikációs ügynökség) kapott a pályázat benyújtásával összefüggő tanácsaiért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik