Közélet

“A népszerű Orbán Viktor Magyarországa szárnyal”

A népszerű Orbán Viktor Magyarországa szárnyal. A gazdasági növekedés 2,9 százalékos és azt is meghaladó, a munkanélküliség csökkenő (…) a nacionalista kormányok nem hozták hátrányos helyzetbe Lengyelországot és Magyarországot. A befektetők félelmei alaptalanok voltak

– írta a La Repubblica című olasz balközép napilap pénteken az európai országok gazdasági fellendülését bemutató cikkében.

A Technológia északon, ipar keleten. A növekvő Európa sok arca című írás a növekedni nem képes olasz gazdaság elmaradását az észak-, valamint kelet-európai államokban zajló fellendüléssel állítja szembe, többek között Svédországot, Izlandot, Lengyelországot és Magyarországot hozva fel példaként.

A gazdasági és szociális politika, valamint a támogatottság keresésének legkülönbözőbb receptjeivel egy heterogén térség mutat gyarapodást, amely Reykjavíktól és Stockholmtól Budapestig, Madridtól Prágáig és Pozsonyig terjed

– fogalmaz az újság berlini tudósítója, Andrea Tarquini által jegyzett cikk.

“De működik”

Magyarországról kiemeli, hogy a növekedést közmunka jellegű szociális intézkedésekkel és a külföldi befektetőknek nyújtott “végletes” kedvezményekkel sikerül biztosítani,

de működik: az Audi és a Mercedes Magyarországon gyártja csúcsminőségű modelljeit.

Hozzáteszi, hogy a visegrádi négyek országai “ipari befektetéseket vonzanak, és ezzel egy időben védelmet nyújtanak a fogyasztóknak” a külföldi tőke “sokkoló” értékváltozásaival szemben. A La Repubblica megjegyzi:

számos gazdasági recept van, amely ugyanazt bizonyítja: a növekedés lehetséges.

A cikkíró szerint nacionalista kormányaik nem hozták hátrányos helyzetbe Lengyelországot és Magyarországot.

A befektetők félelmei alaptalanok voltak: a nemzeti-konzervatívok Budapesten és Varsóban nem bénították meg a növekedést. Ellenkezőleg.

A La Repubblica hozzáfűzte, “Orbán Magyarországa” a fogyasztókat a devizahitelek okozta “sokkal” szemben is védi. Magyarországon “magas a növekedés, csökkenő a munkanélküliség főleg Budapesten, az államháztartás rendben van” – írta az olasz napilap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik