Közélet

Több tízezer gyerektől veszik el az ingyen iskolatejet

iskolatej (iskolatej)
iskolatej (iskolatej)

Az Index értesülései szerint – a korábban megjelentekkel összhangban – valóban szűkítik az iskolatej-programot.  A nyár folyamán az aggódó piaci szereplőket az illetékesek nyugtatni próbálták, például Nagy István államtitkár, aki június elején azt nyilatkozta, hogy egy kormányzati előterjesztés értelmében már azon megy a gondolkodás, hogy hogyan lehetne növelni a programban résztvevők létszámát. Nem történt előrelépés.

Ma naponta nagyjából bő négyszázezer általános iskolás kap valamilyen tejterméket ingyen. A korlátozás lényege, hogy a korábbinál jóval kevesebb, csak 98 járás lesz jogosult a szállítási szerződések megkötésére. Hogy melyikek, azt a járások besorolásáról szóló 2014-es kormányrendelet egyik melléklete alapján írták össze a földművelési tárcánál.

A piaci szereplők – az öt legnagyobb ezen a piacon a Fino-food Kft., a Naszálytej, az Egertej, az Abaújtej és a Happy Tej Kft. – számításai szerint kb. 100-150 ezer gyereket zárnak ki a programból, például teljes Győr-Moson-Sopron megyét, de Pest nagy részét is.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik