Közélet

Egy Orbán-érdekeltségű cég elzálogosított több millió liternyi konzervet

Egy Cider Alma nevű cégnek 3,2 milliárdos tartozása van a Magyar Nemzeti Kereskedőház felé, amiből eddig csak 280 milliót törlesztettek, de azt ígérik, novemberre mindent visszafizetnek – írja a 444.hu.

Az Magyar Nemzeti Kereskedőház követeséét biztosító zálogtárgyak között ott van ötmillió darab 425 ml-es vákuumzárású csemegekukorica konzerv és egymillió-ötszázezer darab 720 ml-es magozott meggykonzerv is. Hogy a Kereskedőház miért gondolta, hogy jó ötlet ezeket jelzálogként elfogadni, rejtély.

A cég azért érdekes, mert a kft. egy egész cégcsoportot ölel fel, amiben több pozíciója is van Orbán sógorának, a cég egyik leányvállalatának vezetője pedig a miniszterelnök unokaöccse.

Orbán feleségének testvérének, Lévai Gizellának egyik fia is feltűnik a cégcsoportban. Szeghalmi Ádám vezeti a Cider Alma Drogida Hungaro nevű leányvállalatot. Nem ez az egyetlen céges érdekeltsége, ő vezeti a Tiborcz-közeli V. kerületi Terminál éttermet üzemeltető Pakor Gasztronómia nevű céget is.

Szeghalmi Ádám testvére, Szeghalmi Balázs is kötődik a Magyar Nemzeti Kereskedőházhoz: ő vezeti egyik kirendeltségét a törökországi Izmirben.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház körül Orbán rokonain kívül Tiborcz-rokonok is feltűntek. A Kereskedőház egyik partnercégét Bertha Péter vezeti, aki többször megjelent már Tiborczhoz köthető vállalkozásokban, sőt anyai nagyanyja révén rokona is a Tiborcz-családnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik