Közélet
Budapest, 2012. november 14.
Bárándy Péter, a felperes Klubrádió ügyvédje a Klubrádió és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) perének elsőfokú tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék épületében 2012. november 14-én. A törvényszék megismételt eljárásában nem jogerősen ismét úgy döntött, hogy létrehozza a Klubrádió műsorszolgáltatási szerződését a budapesti 92,9 MHz-es frekvenciára vonatkozóan.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Bárándy: Matolcsy alapítványai miatt jöhet Orbán “csókosainak” bírósága

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 09. 01. 11:07

A volt igazságügyi miniszter nem érzi túlzásnak, hogy veszélybe kerülhet a független bírósági rendszer.

A 168 Órának azt mondja, nem tartja túlzásnak, hogy a kormány közigazgatási bíróságaival kikerülhetnének a politikailag kényes ügyek a normál bírósági rendszerből. Lázár János ugyan cáfolta, hogy a „csókosok bíróságát hoznák létre”, de a volt igazságügy-miniszter szerint valós a félelem. A tervezet egy sor racionális elemet is tartalmaz, de a bírósági szervezetben egy idegen test jönne létre.

Lázár miniszter érvelésével ellentétben Bárándy Péter úgy véli, nem az ügymenet gyorsítása a valódi cél, inkább az állhat a háttérben, hogy a bíróság miatt nem sikerült eltitkolni az MNB-alapítványok költéseit. Az ördög azonban valójában ott „kandikál ki”, hogy közigazgatási bíró lehet olyan szakember is, aki nem bíróként szocializálódott.

Miközben az, hogy a bíróságok minden szervezeti és egyéb átalakítás ellenére még függetlenek maradtak, az főként ennek a szocializációnak a javára írható. Ráadásul a bíróság működési struktúrája is védi a függetlenséget, és észrevehetővé teszi a durva befolyásolást.

Bárándy Péter ezt azért tartja lényegesnek, mert ügyészség szinte már nincs is, „rég bedarálták”. Szerinte ez a szándék érhető tetten a bíróvá válás feltételeinek szabályozásában is. Ráadásul ezen bíróságok hatásköre pont a végrehajtó hatalomnak kiemelten fontos, kényes kérdésekre terjedne ki: a szólásszabadságra, a gyülekezési szabadságra, a sajtó szabályozottságára.

Nem beszélve arról, hogy pont azokra a szervezetekre vonatkoznak – NAV, versenyhivatal, Médiahatóság, Közbeszerzési Döntőbizottság, Nemzeti Választási Bizottság –, amelyek egy-egy döntésükkel keresztbe tehetnének a kormánynak.

Legyen az elnök, Patyi András

Szerinte az immár nem kérdés, hogy a kormány mindenféle kontrollt kiküszöbölne, az átalakítás is tökéletesen beleillik a központi hatalom korlátlanságát biztosító eddigi rendelkezések sorába.

Ráadásul ennek a külön bíróságnak a vezetői tisztségére egy személyre szabva írták ki a feltételeket. Nyugodtan oda lehetett volna írni, hogy az elnök Patyi András legyen.

A volt igazságügy-miniszter azzal nem ért egyet, hogy a legnagyobb ellenzéki párt egyeztetni sem akar a javaslatcsomagról, amelynek néhány értékes eleméről érdemes lenne szakmai vitát folytatni.

Ha egyszer nem vonult ki az ellenzék rögtön az Alaptörvény elfogadása után a parlamentből, nem adta vissza a mandátumát és ezzel nem tette lehetetlenné az állam további működését, akkor itt most sértettségnek helye nincs.

A riporter, Lampé Ágnes felvetésére, hogy a Szájer József felesége által elnökölt Országos Bírósági Hivatal (OBH) sem támogatja a tervezetet, a volt miniszter ezt feleli.

Olyan jelenségnek, mint Handó Tünde, nem lenne szabad léteznie egy országban.

Nem elsősorban a házastársi viszony, hanem a hatalomkoncentráció miatt a szervezet élén. Szerinte hiba, hogy a bírák személyes előmenetelétől, jutalmazásától és büntetésétől kezdve a hivatali áthelyezésen át minden Handó Tünde kezében van. Bárándy éppen a bírói szocializációval magyarázza az OBH tiltakozását, amely ellenére – szerinte – a kormány keresztülviszi a javaslatát.

És akkor valóban elvész a monolit államon belül működő utolsó mentsvár, hisz az igazságszolgáltatásban még mindig lehetett bízni. De amikor az MNB-ügynél jól eltervezték a közpénzek eltitkolását, a bíróság pedig ennek keresztbe tett, Orbánék azt mondták: akkor mi meg a bíróságnak teszünk keresztbe.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Wikileaks founder Julian Assange raises his fist prior to addressing the media on the balcony of the Embassy of Ecuador in London on May 19, 2017.
Ecuador urged Britain today to "grant safe passage" out of the country to WikiLeaks founder Julian Assange after Sweden dropped a warrant that drove him to take refuge in Ecuador's London embassy. / AFP PHOTO / Justin TALLIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.