Budapest, 2011. december 19.
Trencsényi László professzor beszél a Hálózat a Tanszabadságért demonstrációján, a Parlament elõtt. A tüntetõk a köznevelési törvény végszavazásának eredményére várnak.
MTI Fotó: Marjai János
Közélet

Trencsényi László is visszaadta lovagkersztjét

24.hu
24.hu

2016. 08. 31. 16:41

Korábban a témában:

Trencsényi László egyetemi tanár, iskolakutató, a Magyar Pedagógia Társaság volt elnöke a Parlament lépcsőjére helyezte lovagkeresztjét kedd este, írja a 444.

A kereszt, amelyik a kegyelem és az áldozathozatal jelképe, Áder, Orbán és Bayer Zsolt szájából a megtorlás és a kegyetlenség heródesi jelképévé vált.

– mondta Trencsényi.

A Parlamentre egy nyilatkozatot is kiragasztott, amiben ez áll:

Az elmúlt napok (és hosszabb időszak) közéleti eseményeit követve azt a személyes döntést hoztam, hogy magam is visszaadom a Magyar Köztársaság Érdemkeresztje elismerést, melyet ugyan nem ettől a kormányzattól kaptam, s melynek kiírásában megjelölt célokért magam is úgy gondolom, hogy sokat áldoztam.

A jelképes gesztussal kívánok tiltakozni azon kormányzati üzenet ellen, mely a “nemzet fejlődésének érdekében” végzett tevékenységként ismeri el annak az újságírónak működését, aki szavaival és gondolataival hatékony és szerves részese annak a szellemi kútmérgezésnek, mely újabb- és újabb gyűlöletkampánnyal uszít különböző értékes és érdemes emberi közösségek, csoportok ellen.

A kormány lépését nem tudom másképp értékelni, mint hogy azonosul ezzel a hangnemmel és gondolatrendszerrel. Ez ellen is – mint eddig is – felemelem szavamat.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.