Közélet

A Kúria után a Kúrián folytatódik a devizahitelesek elől elzárt dokumentumok ügye

A Kúria felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a devizahitelesek elől elzárt dokumentumok ügyében, a kérelmet legfelsőbb bírói fórumként épp a Kúriának kell elbírálnia - számol be szerdai cikkében a Népszabadság.

Az újság felidézi: a Kúriát egy jogerős ítélet kötelezi, hogy kiadjon az őt beperlő devizahitelesnek eddig a nyilvánosság elől elzárt dokumentumokat. A Kúria még 2013-ban és 2014-ben a devizahitel-szerződések érvényességét nagyban meghatározó jogegységi határozatának meghozatala előtt véleményeket kért többek között a jegybanktól, a nemzetgazdasági tárcától, a bankszövetségtől és civil szervezetektől, amelyeket nem akart kiadni.

A felperes kérésének előbb helyt adott az adatvédelmi és információszabadság hatóság, ám az elsőfokú bíróság már a Kúriának adott igazat, aztán másodfokon újra fordult a kocka, a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen úgy döntött, hogy a Kúria küldje meg a kért információkat a felperesnek.

Bíznak a Kúriában, de az Alkotmánybíróságig is elmennének

Karsai Dániel, a felperest a Transparency International Magyarország kérésére képviselő ügyvéd a lapnak elmondta, az alperes, vagyis a Kúria felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, egyben kéri a jogerős határozat végrehajtásának felfüggesztését. A pikáns az egészben, hogy a felülvizsgálati kérelmet a Kúriának kell elbírálnia – írja az újság.

Abban bízunk, hogy a Kúria kiemelten csak a jogi érvekre fog figyelni

– mondta a felperes ügyvédje. Ha nem így lesz, az Alkotmánybíróságig is hajlandóak elvinni az ügyet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik