Közélet

Hatalmas teher az iskolakezdés, de még nagyobb baj lehet a hitelből

Egyes családoknak az ételen, más szülőknek saját magukon kell spórolniuk ahhoz, hogy gyerekeik iskolába tudjanak menni szeptembertől. Az alsó tagozatban adott ingyen tankönyv nagy segítség, de még így is egy vagyonba kerülnek a füzetek és a ceruzák. Hitel is van, de azzal nagyon be lehet fürödni.

Kóczé Erzsébet nyolc gyermeket nevel egyedülálló szülőként, közülük hat iskolás, a legkisebb most megy első osztályba. A tarnabodi család hetvenötezer forintból él havonta, az édesanya közmunkából és segélyekből tartja fent magukat.

A hatszáz fős, Heves megyei településen Erzsébetékhez hasonló anyagi körülmények között él szinte mindenki, a környéken alig van munkahely, a lakosság nagy része szakképzetlen.

Szerencsére az óvodát és az iskolát a Máltai Szeretetszolgálat működteti, így a családok rendszeresen kapnak támogatást az iskolakezdéshez, akad, akinek a teljes költségét állja a szervezet. Idén azonban még egy fokkal könnyebb volt, mivel plusz segítség is érkezett. A Tarnabod és mi, civilekből álló önkéntes csoport a Facebookon gyűjtést szervezett az iskolának. Kifejezetten tanszereket vittek a gyerekeknek.

Fotó: Tarnabod és mi Facebook oldala
Fotó: Tarnabod és mi Facebook oldala

A korábbi években 20-30 ezer forintot el kellett költenem augusztusban és szeptemberben a gyerekek tanszereire. Bár mindenből a legolcsóbbat vettem, így is 2000-3000 forintba került egy-egy nagyobb dolog. Ilyenkor az ételen kellett spórolnunk

– mondja Erzsébet.

A Tarnabod és mi 9-10 fős állandó csapata évek óta patronálja a hevesi települést. Rendszeresen szerveznek jótékonysági gyűjtéseket és közös főzéseket a lakóknak. A tanévkezdési akciót viszont idén vezették be először – meséli Szemere Kata, a jótékonysági megmozdulás egyik szervezője.

Kaptunk egy listát a szükséges tanszerekről, és a Facebooknak köszönhetően a 80 százalékát sikerült is beszereznünk a füzeteknek, tollaknak, ceruzáknak és így tovább.

Két átlag fizetésből sem könnyű

A KSH egyelőre a tavalyi adatokat nem tette közzé, az ígéretek szerint néhány nap múlva lehet megtudni, hogy 2015-ben átlagosan mennyi pénzt költöttek a magyar családok a gyerekek beiskolázására.

A 2014-es statisztikák viszont ismertek. Két éve egy kétgyermekes család átlagosan 28, míg a három- vagy többgyerekesek 35 ezer forintot költött el az iskolakezdésre.

Utóbbinál ráadásul a tankönyvek ára nincs benne ebben az összegben, a nagycsaládosok ugyanis már 2014-ben is ingyen jutottak könyvekhez.

Egyes családokra lebontva persze még színesebb a képlet. Eszterék Budapesten, a 12. kerületben laknak, nagyobbik fia harmadik osztályban kezd idén, a kisebbik most lesz elsős. Mindketten a Városmajor utcai Kós Károly Általános Iskolában tanulnak, és bár a szülőknek óriási segítség, hogy az idei évtől az alsós évfolyamokban a tankönyvekért nem kell fizetni, még így is 45 ezer forintot költöttek el az írószerboltban a két gyerek tanszereire.

Egy elsős kisdiák szülei kétoldalas, dupla oszlopos eszközlistát kapnak a felvételi után. Ezen minden rajta van, a füzettől, a vonalzóig, a hegyezőn át egészen a tornafelszerelésig. Szerencsére harmadikban már szolidabb ez a lista, de így is rengeteg pénz elment. Két körben vettem meg a cuccokat, egyszer 30 ezer forintot, és most, néhány napja, 12 ezer forintot hagytam a boltban. Hozzáteszem, hogy ebben még nincsenek benne a legdrágább tételek: az iskolatáska és a cipők.

Ezek további 20-30 ezer forintot jelentenek gyerekenként, ha az ember egy kicsit jobbat és tartósabbat szeretne vásárolni belőlük – folytatja az édesanya.

A minőségnek viszont ára van. Eszterék esetében például az, hogy a saját igényeiket háttérbe szorítják, és 5-6 évig hordanak egy cipőt, vagy éppen alig költenek ruházkodásra. 

Hasonló összegekről számolt be az általunk megkérdezett másik két édesanya is. Andreáék két általános iskolás gyereket nevelnek Pécsen, míg Melindáék egy Balaton melletti településen élnek szintén két gyerekkel. Náluk egyelőre csak a nagyobbik kislány iskolás, ötödik osztályos.

Az édesanyák beszámolói szerint 30-40 ezer forint elmegy csak a tanszerekre és a ruhákra (tornafelszerelés, ünneplőszett), ami pedig még ennél is sajnálatosabb, hogy a szülők többsége nem tudja egyetlen összegben kifizetni az iskolakezdés költségeit. Andreáék nyár eleje óta spórolnak, hogy meg tudják oldani ezt a nagyobb kiadást, Melindáék pedig a nyaraltatásból összegyűjtött pénzt költik el augusztusban és szeptemberben.

Nyár elejétől kezdve minden hónapban lecsippentek körülbelül 10 ezer forintot a fizetésemből, és így oldjuk meg. Nincs más lehetőségünk, különben augusztusban nem tudnánk befizetni a számlákat

– meséli Andrea.

Füzetet és ceruzát hitelre?

Nyár közepétől a bankok is készülnek a tanévkezdésre, és ilyenkor személyi kölcsöneiket kifejezetten a szülőknek kínálják.

A termék tulajdonképpen nem változik, csak a kommunikáció lesz más. Augusztusban és szeptemberben a beiskolázás az aktualitás

– mondja Szklenár Beáta, a Bankmonitor szakértője.

A bankfiókok egy része kínál viszonylag kis összegű személyi kölcsönöket, már 100-200 ezer forinttól, amit segítség lehet, ha a család nem tudja megfinanszírozni a tankönyveket vagy a tornacuccot.

A szakember azonban óvatosságra int,

150 ezer forintos jövedelem esetén, egyéves futamidőre, hozzávetőlegesen 17-20 ezer forintot kell fizetnünk havonta törlesztőrészlet gyanánt. Ez pedig nagyon sok pénz, főleg azoknak, akiknek egyébként is nehezen ment az évkezdés. 

Hitelhez folyamodni tehát csak a legvégső esetben érdemes – folytatja Beáta – és akkor is csak úgy, hogy nagyon takarékosan bánunk a hirtelen jött pénzzel. Illetve, ha tényleg csak pár tízezer forintos hézagot kell betömnünk, használjuk inkább hitelkártyát, itt ugyanis 45 napig kamatmentesen visszafizethetjük a kölcsönvett pénzt, mondjuk, a következő havi fizetésünkből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik