Közélet

„Hatalmas muszlim imaháztól” rettegnek Budapesten

Pedig csak egy helyiséget vettek a VIII. kerületi Gutenberg téren 30 millióért.

Már a Budapesti Rabbiság is tiltakozik az ellen, hogy muszlim kulturális központ épül Budapesten, a VIII. kerületben. A Hit Gyülekezetének tulajdonában lévő ATV – amely korábban valótlan tudósítást közölt arról, hogy Körmenden kézilabdás lányokat zaklatnának a helyi menekülttáborba érkezett férfiak – most azt írta, hogy „hatalmas muszlim imaház” lesz a Gutenberg téren.

A Józsefvárosi Önkormányzat sajtóirodája ugyanakkor azt közölte: a Gutenberg tér 1. szám alatti társasházban még 2014-ben vásárolt egy helyiséget egy magánszemély, ott pedig tudomásuk szerint a Jótékonysági Béke Alapítvány tervez kulturális központot létesíteni.

Az ATV annak ellenére híreszteli, hogy imaház épülhet, hogy megkeresték az alapítványt is, amely elmondta, hogy kiállítások, konferenciák, találkozók, klubok lesznek a helyiségben, ahhoz viszont, hogy imahelyiséget építsenek, különböző építészeti előírásoknak is meg kellene felelni.

Az ingatlan a Rabbiképző szomszédságában van. Erre hivatkozva a Budapesti Rabbiság – a MAZSIHISZ Rabbitestülete – a józsefvárosi önkormányzatot és a belügyminisztériumot kérte, hogy lépjen közbe az „áldatlan állapot” megszüntetéséért, noha semmiféle jogi akadálya nincs annak, hogy ott nyíljon a muszlim központ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik