Közélet

Finta: a Nyugati mögé is elférnének a Ligetbe tervezett múzeumok

De az építész úgy látja, jobb lenne, ha egyáltalán nem terhelnék a zöldterületeket az épületekkel, van így is sok szép üres ingatlan.

Százmilliárdokból építi be a kormány a Városligetet, miközben ugyancsak súlyos összegekért parkká alakítják a Nyugati pályaudvar mögötti zónát. Az utóbbi beruházás tervezőjével, Finta Józseffel beszélgetett az Index, egyebek mellett arról, hogy nem lenne-e sokkal racionálisabb döntés megcserélni a két projektet, vagyis meghagyni a Városligetet parknak, és a Nyugati rozsdazónájába vinni a múzeumépületeket.

Finta elmondta: már a kétezres évek óta szó van arról, hogy hasznosítsák a Nyugati pályaudvar mögötti területet. A terület fejlesztésével felértékelődne Terézváros és az Angyalföld egyes részei, a Podmaniczky utca pedig az Andrássy úthoz hasonló szintre kerülne.

Az építész szigorúan magánemberként azt mondta: elvileg itt is elférnének a Ligetbe tervezett múzeumok. Ugyanakkor úgy látja, sok szép üres épület van egyébként is Budapesten, nem kellene zöldterületeket terhelni múzeumépületekkel. A Ligetet meghagyná a pihenésnek, a Nyugati mögötti területből pedig „Central Parkos” miliőjű hely lehetne, a korzózás és aktív pihenés helyszíne. Finta kisebb múzeumokat tervez a Nyugati mögé, hogy inkább pezsgő városi parkként működjön.

A tervek szerint 4-6 vágányt meghagynának, ami az elővárosi közlekedés miatt is fontos. Ezeket felülépítenék, nem is látszana, hogy sínek futnak alatta, úgy néznének ki, mint egy domb. De még meglepőbbek a látványterveken a dombházak, amelyek hatalmas, meredek domboknak tűnnek. Az még nem dőlt el, mi kerülne ezekbe, de Finta kikapcsolódásra, kulturálódásra szolgáló intézményeket képzel el, például játékmúzeumot vagy a Csodák Palotáját.

Bardóczi Sándor tájépítész a Finta-féle tervek realitásáról azt mondta: ha nem a talajon épül park – márpedig a Nyugati esetében nem ez lesz a helyzet – akkor mindent az embernek kell elvégezni, ami a természetben magától működik, így az öntözést és a tápanyag odaszállítását is. Kérdés, hogy ezt hogy fogják véghezvinni, ha a mostani, kiemelt jelentőségű közparkokat sem tudják megfelelően gondozni.

Rámutatott: a Westend tetején is bonsai állapotban vannak a fák, mert nincs elég hely a gyökerüknek. A Városliget 20-30 méteres fáinak tíz méterre is lemegy a gyökerük, a betonfödémben csak akkor van erre hely, ha elképesztő teherbírású elemekből építik – jelentette ki a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik