AppleMark
Közélet

Finta: a Nyugati mögé is elférnének a Ligetbe tervezett múzeumok

24.hu
24.hu

2016. 08. 30. 08:07

De az építész úgy látja, jobb lenne, ha egyáltalán nem terhelnék a zöldterületeket az épületekkel, van így is sok szép üres ingatlan.

Százmilliárdokból építi be a kormány a Városligetet, miközben ugyancsak súlyos összegekért parkká alakítják a Nyugati pályaudvar mögötti zónát. Az utóbbi beruházás tervezőjével, Finta Józseffel beszélgetett az Index, egyebek mellett arról, hogy nem lenne-e sokkal racionálisabb döntés megcserélni a két projektet, vagyis meghagyni a Városligetet parknak, és a Nyugati rozsdazónájába vinni a múzeumépületeket.

Finta elmondta: már a kétezres évek óta szó van arról, hogy hasznosítsák a Nyugati pályaudvar mögötti területet. A terület fejlesztésével felértékelődne Terézváros és az Angyalföld egyes részei, a Podmaniczky utca pedig az Andrássy úthoz hasonló szintre kerülne.

Az építész szigorúan magánemberként azt mondta: elvileg itt is elférnének a Ligetbe tervezett múzeumok. Ugyanakkor úgy látja, sok szép üres épület van egyébként is Budapesten, nem kellene zöldterületeket terhelni múzeumépületekkel. A Ligetet meghagyná a pihenésnek, a Nyugati mögötti területből pedig „Central Parkos” miliőjű hely lehetne, a korzózás és aktív pihenés helyszíne. Finta kisebb múzeumokat tervez a Nyugati mögé, hogy inkább pezsgő városi parkként működjön.

A tervek szerint 4-6 vágányt meghagynának, ami az elővárosi közlekedés miatt is fontos. Ezeket felülépítenék, nem is látszana, hogy sínek futnak alatta, úgy néznének ki, mint egy domb. De még meglepőbbek a látványterveken a dombházak, amelyek hatalmas, meredek domboknak tűnnek. Az még nem dőlt el, mi kerülne ezekbe, de Finta kikapcsolódásra, kulturálódásra szolgáló intézményeket képzel el, például játékmúzeumot vagy a Csodák Palotáját.

Bardóczi Sándor tájépítész a Finta-féle tervek realitásáról azt mondta: ha nem a talajon épül park – márpedig a Nyugati esetében nem ez lesz a helyzet – akkor mindent az embernek kell elvégezni, ami a természetben magától működik, így az öntözést és a tápanyag odaszállítását is. Kérdés, hogy ezt hogy fogják véghezvinni, ha a mostani, kiemelt jelentőségű közparkokat sem tudják megfelelően gondozni.

Rámutatott: a Westend tetején is bonsai állapotban vannak a fák, mert nincs elég hely a gyökerüknek. A Városliget 20-30 méteres fáinak tíz méterre is lemegy a gyökerük, a betonfödémben csak akkor van erre hely, ha elképesztő teherbírású elemekből építik – jelentette ki a szakember.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.