Közélet

Csak az idén majdnem 10 milliárdot kap az olimpiaszervező cég

A kormány a 2024-es budapesti olimpia pályázat előkészítésére hozta létre a Budapest 2024 Nonprofit Zrt.-t, ami 2015-ben kezdte el működését. Székhelye ekkor még a budapesti városháza volt, de a cég ekkor még érdemi tevékenységet nem végzett, alkalmazottja sem volt – írja a napi.hu.

A cégről nem található semmilyen érdemi információ, a honlapján se elérhetőség, se valamilyen működéssel kapcsolatos dokumentum nincsen. A cég alapszabálya szerint 2017. december 31.-ig hozták létre, aztán elvileg megszűnik, de ezzel ellentétes döntést bármikor hozhatnak a tulajdonosok, akár bukja a rendezést a város, akár nem.

Ehhez képest a cég rengeteg közpénzt kap, a kormány tavaly évvégi határozata szerint idén 9,55 milliárdot kaphat, amit 2017-ben hasonló összeg követ majd. A kormány csak idén a költségvetési tartalékokból négy lépésben összesen 8,7 milliárd kifizetéséről döntött. Két év alatt 19,1 milliárd kerül a céghez, ami szerintük bőven elég a pályázati anyagokra, ugyanis ezt 16,95 milliárdra becsülik, ráadásul 1,36 milliárd társasági adófelajánlással is számolnak a “szponzoroktól”.

A cég az Eiffel Palace nevű, Bajcsy-Zsilinykszy úti épületbe költözik. Ezt a Magyar Nemzeti Bank vette meg és újíttata fel.

Az olimpiai pályázatra 16-20 milliárd forintot szánnak, de a szükséges infrastruktúra ennek több százszorosába kerülhet. A megvalósíthatósági tanulmány szerint a rendezés 774 milliárdba kerülne, ebbe viszont nincsenek benne az egyéb infrastrukturális beruházások, mondván, azokra amúgy is szükség van. Ezek még 2000 milliárdnyi pluszköltséget jelentenének. Ez összesen a GDP 8 százalékát tenné ki.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik