Közélet

Rettegnek a XII. kerületi diákok az interneten

Átfogó felmérés készült Budapest XII. kerületének oktatási intézményeiben az internethasználat veszélyeivel kapcsolatban. A felmérést a Hegyvidék Önkormányzat készíttette. Többek között az is kiderül belőle, hogy

az iskolák mindegyikében arról számoltak be, hogy a diákok már találkozhattak az internet árnyoldalaival.

Például:

  • jó néhányan láttak felkavaró, erőszakos tartalmat,
  • vagy találkoztak egyértelműen visszaélés céljával aktivitást mutató más internetes felhasználókkal.

Majdnem ennyire durva, hogy

megdöbbentő mértékben élhettek már meg egyes iskolákban a diákok internetes kiközösítést, vagy zaklatást.

A nemzetközi és hazai példákhoz hasonlóan előfordult már a kerületi iskolákban is pornográf tartalommal való visszaélés, tettlegességig fajuló, online kezdeményezett vita, illetve a hétköznapi trágárságon túlmutató mértékű nyilvános gyalázkodás, állítja a közlemény.

Több alkalommal volt szükség arra, hogy pszichológust hívjanak az események hatásainak feldolgozásához. Noha az érvényben lévő törvények a személyiségi joggal, digitális tartalommal, illetve hozzáférési jogosultsággal való visszaélések esetén akár kiszabható börtönbüntetést is megengednének, szerencsére az iskolás elkövetők elleni retorziók egyelőre nem jutnak el ilyen mértékekig.

Egyébként, hatalmas meglepetés, a fiatalok is interneteznek. A közlemény azt írja, hogy

A közösségi oldalaknál általában tilos regisztrálni 14 év alatt, ezért szigorúan véve szabálytalanságot követnének el a tanárok, ha a gyakorlatban mutatnák meg ezek megfelelő használatát az alsósoknak. Ugyanakkor a megkérdezett iskolákban egyetlen kivétellel mindenhol arról számoltak be a tanárok, hogy a 14 év alatti diákok is bizonyosan használják ezeket az alkalmazásokat, akár kapcsolattartásra, akár a profilokon keresztüli önkifejezésre.

A Facebookon egyébként korábban 13 év volt a korhatár, de már nincs ilyen szabály.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik