Közélet

Meredek polgármesterválasztás zajlik vasárnap Gyömrőn

A legnagyobb esélyes a várost 2002 óta vezető Gyenes Levente, de méltatlansági eljárás indulhat ellene, ha nyer.

Időközi választást tartanak vasárnap a Pest megyei Gyömrőn. A várost 2002 óta irányító Gyenes Leventének azért kellett lemondania, mert áprilisban bűnösnek mondták ki adócsalás és magánokirat-hamisítás vétségében – emlékeztet az Index.

Gyenes újraindul, annak ellenére, hogy ha újraválasztják, minden valószínűség szerint meg is fogják fosztani tisztségétől. Az a furcsa jogi helyzet áll fenn, hogy semmi akadálya nincs annak, hogy induljon a választáson, viszont a törvény szerint méltatlanná válik a posztjára az a polgármester, akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek. Gyenes szerint azonban ez csak az előző mandátumára vonatkozik.

Máshogy látja a kormányhivatal: szerintük a méltatlanság mindaddig fennáll, amíg az érintett az alapjául szolgáló büntetőjogi következményeket viseli. Lázár János a csütörtöki Kormányinfón azt mondta: a jogalkotói szándék is az volt, hogy szándékosan bűncselekményt elkövető embert ne lehessen megválasztani.

A Belügyminisztérium is olyan választ küldött az Indexnek, amelyből az következik, hogy Gyenes ellen újraválasztása esetén meg fog indulni a méltatlansági eljárás, ami hosszas jogi huzavonát eredményezhet Gyömrő városvezetésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik