Közélet

Habony barátainak óriási üzlet, az adófizetőknek bukás

Azért nem mindenkinek éri meg a Rogán Antal által kitalált letelepedési kötvénnyel való üzletelés. A Népszabadság alapján pénteken írtuk, hogy 80 milliárdos üzleten ülnek Habony ismerősei, idén  júliusig 3784 harmadik országbeli személy jegyzett államkötvényt 315 milliárd forint értékben.

Ebből úgy lesz 80 milliárdos üzlet, hogy nagyjából ennyit kaszáltak két év alatt a többnyire oroszoknak és kínaiaknak eladott kötvényeken a közvetítő cégek.

A szombati számában a Népszabadság most azt írja, hogy ami Habonynak és körének üzlet, az az adófizetőknek közel sem az. Közgazdászok segítségével kiszámolták, mennyivel került többe a távol- és közel-keleti, illetve orosz, ukrán befektetőknek eladni a letelepedési államkötvényeket annál, mintha a magyar költségvetés a piacokról vont volna be pénzt.

Nagyjából 5-6 milliárd forinttal jártak rosszabbul az adófizetők.

A probléma ott van, hogy a Rogán által 2012-ben kidolgozott jogszabály rögzíti a közvetítők hasznát, amikor kimondja, a kamat nem lehet évi két százaléknál kisebb.

Az elején az állami is nyert a bolton, mert a törvény azt is kikötötte, hogy a kötvény kamatának 1,5 százalékkal kisebbnek kell lennie, mint a piaci kamat. Kezdetben az utóbbi volt 4,9 százalék fölött is, az állam olcsóbban jutott pénzhez a letelepedési kötvényből.

De aztán a piaci kamatok 2,4 százalék alá estek, kisebbek lettek, mint a letelepedési kötvény haszna. Azaz ráfizetés az államnak az üzlet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik