Közélet

Mészáros Lőrinc cége is dolgozhat a paksi atomerőműben

Megkapták a minősítést.

A paksi atomerőmű építésében is szerepet kaphat Mészáros Lőrinc cége – írja a Népszabadság.

A lap emlékeztet: az MVM Paksi Atomerőmű megadta a felcsúti polgármester családi érdekeltségébe tartozó Fejér-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt-nek a megfelelőségi minősítést. Ez alapján az akkor még alig féléves építőipari társaságot az állami cég alkalmasnak találta az atomerőművel összefüggő építmények, épületszerkezetek létesítésével, átalakításával, karbantartásával és javításával kapcsolatos építési-szerelési munkálatokra. A minősítés jövő március 31-ig érvényes.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta: a minősítéshez a cégeknek igazolniuk kell a szükséges minőségbiztosítások és szakmai erőforrások meglétét. Ugyanakkor a Fejér-B.Á.L. Zrt-vel mindezidáig nem állt üzleti kapcsolatban az atomerőmű, és 2016. július közepén 231 cég rendelkezett hasonló minősítéssel, ami a jelenlegi négy nukleáris blokkra vonatkozik.

A Népszabadság úgy értesült, hogy a most működő blokkoknál is akadnak építőipari munkálatok. Ilyen a III. és IV. blokk élettartam-hosszabbítása, melynek során például ellenállóbbá kell tenni az épületeket. A minősítés nem vonatkozik az atomerőmű berendezéseinek szerelésére, az új blokkokhoz pedig más minőségbiztosítási rendszerre lesz szükség. Egy építési vállalkozásnak egyébként néhány millió forintjába kerülhet, hogy belső folyamatai megfeleljenek a paksi minősítésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik