Közélet

Megvan, kiket jelöl a magyar kormány a strasbourgi bíróságba

Októberben választják meg közülük a következő magyar bírót.

A magyar kormány megnevezte bírójelöltjeit a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságába. Korábban civilszervezetek tiltakoztak amiatt, hogy a kiválasztási folyamat nem volt nyilvános és átlátható, noha ez is feltétel, különös tekintettel arra, hogy a magyar bírók is bármely ország ügyeiben eljárhatnak, és a testület ügyel függetlenségének és tekintélyének megőrzésére.

Pénteken a magyar igazságügyi minisztérium közölte, hogy Füzi-Rozsnyai Krisztinát, Schanda Balázst és Tallódi Zoltánt jelölte az Európa Tanácsban Magyarország következő strasbourgi bírájának. Trócsányi László miniszter kezdeményezte a jelöltek meghallgatását az Országgyűlés igazságügyi bizottságában.

A mostani magyar bíró, Sajó András mandátuma 2017 januárjában jár le. Helyére várhatóan októberben választ bírót az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése.

Füzi-Rozsnyai Krisztina az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara Közigazgatási Jogi Tanszékének habilitált egyetemi docense. Fő kutatási területe a közigazgatási perjog és a közigazgatási eljárásjog. 1999-ben az ELTE-n szerzett jogi diplomát, Münchenben, Párizsban és Speyerben is végzett tanulmányokat. Dolgozott az Alkotmánybíróságon, Budapest Főváros Közigazgatási Hivatalának Hatósági Főosztályán, majd tudományos főtanácsadóként a Kúria Közigazgatási Kollégiuma mellett. 2015 eleje óta az igazságügyi miniszter felkérésére a közigazgatási perrendtartás kodifikációs munkálatait vezeti, miniszteri biztos.

Schanda Balázs egyetemi tanár az alkotmányjog és az egyházjog professzora, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara Alkotmányjog Tanszékének vezetője. 2007-től 2013-ig a kar dékánja is volt. 1993-ban végzett az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, Trierben, Bonnban, Birminghamben és New Yorkban is folytatott tanulmányokat. Több mint egy évtizeden át az Alkotmánybíróság munkatársa volt. Az 1990-es évektől többek között alkotmányjogi, alapjogi és emberi jogi kurzusok oktatója. Több mint száz tudományos közlemény szerzője, publikációi számos európai nyelven jelentek meg elsősorban a vallásszabadság és az állam-egyház viszony témakörében.

Tallódi Zoltán az Igazságügyi Minisztérium Nemzetközi Büntetőjogi és Emberi Jogi Főosztályának főosztályvezető-helyettese. 1990-ben az ELTE-n szerezte jogász diplomáját, de folytatott tanulmányokat többek között Firenzében és Birminghamben is. Széles körű tapasztalatokkal rendelkezik az emberi jogok, az alkotmányjog és a nemzetközi jog terén: 1990-től az Igazságügyi Minisztérium munkatársaként 1998-ig a közjogi kodifikáció területén, azóta pedig az Emberi Jogok Európai Bírósága előtti kormányképviselet munkatársaként látja el feladatait.

A kormány azután választotta ki a jelölteket, hogy az igazságügyi miniszter konzultált a hivatásrendek és a tudományos élet képviselőivel. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik