Közélet

Egyenruhások verik vissza a menedékkérőket a szerb határnál

Egymástól függetlenül is hasonló történetekről számoltak be a szervezeteknek és újságíróknak.

A Szerbiában és Magyarországon dolgozó humanitárius szervezetek, köztük a Katolikus Egyház két segélyszervezete is arról számolt be, hogy az általuk ellátott menedékkérők rendszeresen panaszkodnak arra, hogy a kerítés magyar oldalán egyenruhások akár megbilincselt embereket is megvernek, kutyákat uszítanak rájuk, paprikaspray-vel fújják le őket – írja az Átlátszó.

Emlékeztetnek: az országos rendőr-főkapitány szerdán azt nyilatkozta, hogy négy esetben zajlik büntetőeljárás a határon elkövetett rendőri túlkapások miatt, ezen felül megvédi munkatársait a „nemtelen támadásokkal” szemben. Szintén szerdán kapta meg az Átlátszó az ORFK sajtóosztályának válaszát egy két héttel azelőtt elküldött kérdésre, amelyben viszont tagadták, hogy történt volna erőszakos fellépés, és visszautasították a Human Rights Watch bántalmazásokról szóló jelentéseit.

Nem erőszakoskodtak rendőrökkel

Pedig több szervezetnek is egybehangzóan számoltak be a bántalmazásokról az általuk megkérdezett menedékkérők, a Jezsuita Menekültsegítő Szolgálat pontos jelentéseket is készített a túlkapásokról és az elszenvedett sérülésekről. Sőt, az újságíró által Szerbiában megkérdezett önkéntesek és menekültek is ugyanolyan bánásmódról számoltak be, ami alapján elterjedt gyakorlatról lehet szó.

Szabadkán afgán menedékkérők mondták, hogy annak ellenére kapták a gázspray-t és a veréseket, hogy nem álltak ellen a rendőri intézkedésnek. Az ORFK az Átlátszó megkeresésére ugyancsak azt közölte, hogy „kifejezetten a szolgálatot teljesítő rendőrökkel szemben” nem történt erőszakos fellépés.

Kékek

A cikk kitér arra is, hogy a szírek vagy afgánok nyilván nem ismerik pontosan a magyar rendőrség egyenruháit. Felmerült, hogy a bántalmazók nem is rendőrök, hanem „önkéntes határvadászok” lehettek. Korábban előkerült egy hangfelvétel, amin Tyirityán Zsolt, a „Betyársereg” vezetője arról beszált, ők is teljesítenek valamiféle szolgálatot a határon, ráadásul „a rendszer” kereste meg őket. Tyirityán később letagadta az állításait, sőt, külön tagadta, hogy a „Betyársereg” tagjai rendőrnek öltözve tevékenykednének a határon, noha a felvételt nyilvánosságra hozó ATV cikkében nem is szerepelt ilyen állítás.

Az Átlátszó újságírója Szabadkán többféle egyenruháról is mutatott képet a menedékkérőknek, azt kérdezvén, hogy milyen uniformisba öltözött emberek bántalmazták őket, és kivétel nélkül mindenki a kék rendőregyenruhára mutatott. Azt a Belügyminisztérium tagadta, hogy magánszemélyekkel vagy a mezőőrökön és polgárőrökön kívül más szervezettel is együttműködnének, és azt mondták, arról sem tudnak, hogy bárki magánakcióban határőrködne.

Külföldi rendőrök is lehettek

Elképzelhető egyébként, hogy az elkövetők közt nem csak magyar rendőrök lehetnek, a határkerítésnél ugyanis német, osztrák, szlovén rendőrök is járőröznek. Sőt, Szabadkán egy afgán fiatal azt mondta, hogy az őt bántalmazó személyek hátán a „Border Police” feliratot látta – ez pedig a szerb határőrök egyenruháján szerepel.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkatársa arról beszélt, hogy a magyar hatóságok fellépése a túlkapásoktól függetlenül is sértheti az ENSZ menekültügyi egyezményét. Az ugyanis kimondja, hogy aki belép egy ország területére, annak joga van ott menedéket kérni. Magyarországon azonban túlságosan is nehezítik ezeket az eljárásokat, és naponta csak 15 ember kérelmét fogadják be a tranzitzónákban. Ez csak bátorítja a szabálytalan határátlépést, és kiszolgáltatja a menedékkérőket az embercsempészeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik