Image: 73344344, Áder János köztársasági elnök a Tolna megyei Belecska faluban látogatja meg a helyi gazdaságot, amelyet közmunkások működtetnek, Place: Belecska, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Közélet

Török Gábor csalódott Áder Jánosban a lovagkereszt miatt

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 08. 25. 09:15

Van ez a lovagkeresztügy. Bayer Zsolt kapott, egy rakás másik ember meg visszaadta. Megszólalt Áder hivatala is, azt mondták, a hatályos jogszabályok alapján nem lehet kitüntetést visszavonni, és arra sincs lehetőség, hogy a kitüntetés birtokosát a kitüntetettek listájáról töröljék.

De arra nem válaszoltak, hogy mit mutat a kormányról Bayer kitüntetése, és arra sem, hogy az államfő egyetért-e a publicista finoman szólva is erős mondataival, illetve miért nem vétózta meg a kitüntetést. Csak azt írták, hogy utólag már nem tehetnek semmit, a kitüntetést nem lehet visszavonni.

Török Gábor politológus most azt írta:

Amikor Áder János köztársasági elnök lett, komolyan bíztam abban, hogy egy olyan ember kerül végre (Sólyom László után: ismét) az államfői székbe, aki nem fél politikus lenni. Nem azért vállalja a feladatot, hogy szuverenitás nélküli bábu vagy csendestárs legyen, és nem is azért, hogy öt éven keresztül némasági fogadalmat téve mindenki elől titkolja gondolatait, véleményét. A köztársasági elnöktől – a közkeletű tévedés ellenére – nem várja el az alkotmány, hogy afféle kedves, szenilis, gondolattalan emberként ne szólaljon meg semmilyen konfliktusos ügyben. Az államfő nem semleges ember, hanem – jobb esetben – véleménnyel, értékrenddel, bátorsággal, önállósággal rendelkező politikus. Sajnos most már sokadszorra azt tapasztalom, hogy Áder János másként gondolja. Elmenekül a konfliktusos kérdések elől, jogászkodik, nem foglal állást olyan elvi kérdésekben, amelyekben a véleménye sokak számára irányadó lenne. Nagy kár. Nem azért, mert tőle szeretném hallani a saját véleményemet. Nekem az is imponáló lenne, ha ebben az ügyben erős, átgondolt, államfőhöz méltó érvekkel elítélné vagy megvédené a korábbi döntést. Azért kár, mert ezzel újra csak megerősíti azt a rossz példát, amely az államfői szerepet a politikusi elfekvővel azonosítja. Márpedig aki a saját szerepét így fogja fel, az az intézmény mellett saját magát is leértékeli.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Pécs, 2015. július 9.
Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a megújult pécsi Virágh-ház átadásán 2015. július 9-én. A háttérben Páva Zsolt, Pécs polgármestere (b) és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerülhet vissza egyházi tulajdonba.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.