Közélet

PDSZ: tovább csökkenhet a közoktatás színvonala

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 08. 25. 12:19

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a közoktatás színvonalának további csökkenése prognosztizálható a hamarosan induló 2016/17-es tanévben.

Mendrey László, a szakszervezet elnöke a csütörtöki tanévkezdés előtti sajtótájékoztatóján kifejtette: bár a kormány igyekezett megnyugtatni a társadalmat, de a közoktatás átalakítását szorgalmazó szakmai javaslatok közül, amelyeket többek között a PDSZ, a Tanítanék mozgalom fogalmazott meg, gyakorlatilag nem valósult meg semmi.

Értékelése szerint a családok terhei jelentősek, a családtámogatások, gyes, gyet előrehozott kifizetése álmegoldás, és nem jelentenek megoldást a tartós tankönyvek sem. A támogatások nagyobbak is lehetnének, ha nem mindenkinek válogatás nélkül osztogatnák ingyen a tankönyvet – jegyezte meg.

Nem érkeztek meg mindenhová a tankönyvek, így jó néhány általános iskolába, középiskolába és a szakképzésbe sem.

Kitért arra is, hogy nem csökken a tanítási órák száma, a 30 perces óra szintén nem jó eszköz. A tananyag csökkentése, a diákok és pedagógusok óraszámának csökkentése hozhat eredményt, ezek az elmúlt időszak legjelentősebb követelései voltak – mutatott rá a szakszervezeti vezető.

Mendrey László ellentmondásosnak tartotta az órakedvezmény biztosítását az osztályfőnöknek, munkaközösségi vezetőknek, mert ezek kiadása esetén veszélybe kerülhet a szakos helyettesítés megszervezése. Új álláshelyek biztosítására is szükség lenne.

Nem látszik megoldás a pedagógus munkát segítők bérkérdése ügyében, a kétszer 35 ezer forint és a jövőre ígért 10 százalékos béremelés kevés.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ esetében a 198 tankerületből 58 tankerületi központ kialakítása nem csökkenti a központosítást, nem látszik az adósság újrakeletkezését megakadályozó változás.

Kitért arra is: a gimnáziumi képzés a legnépszerűbb, a szakgimnáziumok azonban már jelentősen le vannak maradva, a szakképzésben minden második hely üresen marad. A szakgimnáziumok és a szakképzés átalakítása ugrás a sötétbe, fogalmazott, hozzátéve: nincsenek kidolgozott tantervek, nincsenek tankönyvek, a természettudományok összevont oktatása nincs megoldva.

Az érdekvédő ugyanakkor üdvözölte azt a rendeletmódosítást, hogy a hét évvel az öregségi nyugdíj előtt állókat átsorolják a pedagógus 2. kategóriába.

Arról, hogy ősszel mi várható, folytatódnak-e a demonstrációk, azt mondta: semmi okuk, hogy kizárólag azzal törődjenek, amire felesküdtek. Egészen biztosan várhatók megmozdulások, demonstrációk, az egyeztetés és a tervezés folyik. Szavaiból kiderült, hogy erre “a plakátkampány alatt” várhatóan nem kerül sor.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.