Közélet

Felterjesztője szerint túl nagy a vihar Bayer kitüntetése körül

Azt mondta, belátta, hogy helytelen volt, hogy nem egyeztetett senkivel az alapítványnál.

Nem olvasta Bayer Zsolt publicisztikáit – ezt mondta a Népszabadságnak a GULÁG-okban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány elnökhelyettese, aki felterjesztette kitüntetésre a Fidesz-alapítótag újságírót. „Számomra csak a Gulag a fontos” – mondta Pintér Jolán.

Az elnökhelyettes szerint Bayernek nem kell visszaadnia a kitüntetését, megérdemli a lovagkeresztet, mert viszonylag korán kutatásokat végzett a Gulag-témakörben, filmet csinált és írt is róla. Visszautasította azt a feltételezést, hogy a politika közeléből sugallták volna, hogy terjessze fel Bayer Zsoltot a kitüntetésre.

Pintér Jolán úgy érzi, túl nagy a vihar Bayer kitüntetése körül. Azt mondta, úgy jutott az eszébe a publicista, hogy háttérfilmet keresett az aktuális koszorúzáshoz, amikor rátalált Bayer Zsolt Echo TV-s műsorára a Gulagokról. A felterjesztéséről nem egyeztetett senkivel, az alapítvány elnökével sem, de ez jogszerű, mert teljes jogú képviselője a szervezetnek. Utólag már úgy gondolja, hogy ez morálisan nem volt helyes, de

saját magam felé nincs lelkiismeret-furdalásom, mert aki beszél a Gulagról és ráirányítja a figyelmet az ott történt sorstragédiákra, borzalmakra, az számomra mindennél többet ér.

A jövőben nem szeretne a kitüntetési üggyel foglalkozni, a szívügye az, hogyan lehet méltón megemlékezni a Gulagot megjártakra, akik között ott volt saját édesanyja és édesapja is.

Korábban a GULÁG-okban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány kuratóriumi elnöke, Stark Tamás azt mondta, ő is a sajtóból értesült arról, hogy ők terjesztették fel Bayert, amivel nem ért egyet. Pintér most azt mondta, már megbeszélték a dolgot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik