Közélet

Az SZDSZ-alapító Haraszti Miklós is visszaadja állami kitüntetését

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 08. 25. 12:08

2005-ben a Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki a magyar sajtószabadság megteremtésében játszott szerepéért.

Most közleményében azt írja:

1) Bayer Zsoltnak joga van rá, hogy terjessze mérgező eszméit. Ám kormány kitüntetése ezeket az eszméket érdemessé emeli. A méreg ellenszere az érdemközösség nyilvános megtagadása. Ezért csatlakozom azokhoz, akik tiltakozásul lemondanak a kitüntetésükről.
2) A kitüntetésemet a hajléktalan gyermekeket segítő Szalmaszál alapítvány aukciójának juttatom. Javaslom a kitüntetésekről lemondóknak, hogy hasonlóan hasznos közcélra ajánlják fel az érmeket.

Haraszti író és politikus, a rendszerváltás előtt a Szabad Kezdeményezések Hálozata, majd később az SZDSZ alapító tagja, az EBESZ volt médiaszabadság-képviselője, az ENSZ emberi jogi jelentéstevője.

Bayer Zsolt kitüntetése miatt már egy másik író és korábbi politikus, Kukorelly Endre is úgy döntött, nem cipeli tovább a keresztjét. 90-en vannak már.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.