Közélet

A századfordulón még mindennek a felgyújtására külön gyufát használhattunk volna

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 08. 25. 17:54

Na jó, nem, de a Parlament Gyújtó, a Választó Gyújtó, a Tanító Gyújtó, valamint a Világ Gyújtó elég jól hangzik!

A Bedő Aukciósházban az elmúlt években rengeteg gyufacímke talált gazdára, ezek közül most kiemeljük a legfurább, gyönyörűen rajzolt darabokat.

A modern gyufa

A ma ismert zajtalan, robbanásmentes gyufát egyébként a bécsi Politechnikumban tanult zseniális magyar vegyész, Irinyi János szabadalmaztatta 1836-ban. Az ekkor mindössze 19 éves fiú a találmányát hamar el is adta egy Rómer István nevű bécsi gyufagyárosnak, az azért kapott pénzből pedig berlini, valamint hoffenheimi egyetemi tanulmányait fedezte.

Pályafutása során több könyvet is írt, a magyar kémia egyik atyjaként pedig számtalan pályatársát indította el az addig feleslegesnek tartott kísérletek és elméletek kövezte új kémia útján. Az 1848-49-es szabadságharcban ő vezette a puskaporgyártást és ágyúöntést, sőt, a nagyváradi lőporgyárat is vezette, ami miatt a császári csapatok győzelme után börtönbüntetésre ítélték. Szabadulása után már csak szakmájának élt, végül 78 évesen, a ma Létavérteshez tartozó Vértesen hunyt el.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.