Közélet

A Mengyi-módszerrel lophattak több százmilliót a közbeszerzéseken

Mengyi Roland fideszes képviselő kenőpénzért cserébe szervezhetett EU-s forrásokból megvalósuló pályázatokat, hogy aztán a termelői szövetkezeteknek megítélt támogatás 90 százalékát visszafolyassák neki – robbantott a 168 óra lehallgatási jegyzőkönyvekre és nyomozati anyagokra hivatkozva.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szerint a Mengyi-ügyből ismertekhez hasonló pályázatokat nyerhetett el a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Alapítvány (DBMTA) is – tudósított az Index.

A gyanú szerint a pályázatokat itt is eleve azért írták ki, hogy zsebre tegyék az uniós támogatást. A DBMTA az alapító okiratban meghatározott céljaitól eltérő uniós fejlesztési projekteket nyert meg. Például Mezőkovácsházán egy 125 millió forintos egészségügyi témájú TÁMOP-kiírást, szűrőprogramok és az egészségügyi fejlesztések megszervezésére.

Az alapítvány többször is azt a Public Sector Kft.-t bízta meg a végrehajtással, amely a Mengyi ellen elrendelt nyomozati anyagokban is feltűnt, mint kamupályázat-gyártó.

Hadházy a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra is, hogy minden esetben meghívásos pályázaton nyert a Public Sector, és mindig ugyanazzal a két másik céggel versenyzett. De nemcsak Békés megyében, hanem több száz kilométerrel arrébb, a fejér megyei Cecén és Lajoskomáromban is.

Hadházy a sajtótájékoztatón kitért a DBMTA és a Public Sector Kft. hátterére is. Az alapítvány ugyanis Simonka György fideszes képviselőhöz köthető a szervezet munkatársán, Gábriel Pálnén keresztül, aki a politikus több vállalkozásában feltűnik, ahogy arról korábban a Magyar Narancs is írt.

A Public Sector Consulting Kft.-ről a 168 óra derítette ki, hogy a fő tulajdonosa Holbok Sándor, aki korábban az egyik Fidesz-alapítónak, Szájer Józsefnek a kabinetfőnöke volt. Később a Habony Árpád vezényelte központi kampánycsapat egyik területfelelőse lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik