Közélet

Hosszú börtönbüntetésre ítéltek egy orosz ellenzékit

Hét és fél évi szabadságvesztésre ítélte szélsőséges csoport szervezése, nemzeti gyűlöletkeltés és sikkasztás miatt Alekszandr Potkint, a Russzkije (Oroszok) elnevezésű, feloszlatott “etnopolitikai egyesülés” vezetőjét szerdán egy moszkvai bíróság. Halmozott büntetésként Potkinra 600 ezer rubel (több mint 2,5 millió forint) bírságot is kiszabott a bíróság, valamint arra kötelezte, hogy fizessen ki 4,9 milliárd rubel (több, mint 20,5 milliárd forint) kártérítést a kazah BTA-Banknak.

Potkint 2014-ben pénzmosás vádjával vették őrizetbe. A hatóságok szerint részese volt egy csoportnak, amely 2012 és 2014 között 5 milliárd dollárt sikkasztott el a BTA-Bank betéteseitől, majd hamis cégeken keresztül legalizálta a pénzt. Az ügy fővádlottja a bank volt vezére, a Franciaországban elfogott Muhtar Abljazov kazah ellenzéki oligarcha. A vád szerint Abljazov felkérte Potkint, hogy szervezzen szélsőséges csoportot. Sajtóbeszámolók szerint a cél egy “színes forradalom” szervezése volt Nurszultan Nazabajev kazah elnök ellen, egy Dühös Kazah elnevezésű projekt keretében. A részvevők kiképzése Kirgizisztánban folyt.

Az elítéltet azzal is vádolták, hogy 2013-ban egy általa megalapított szélsőséges közösség tagjaival együtt egy, a világhálón közzétett videóban a Russzkije mozgalom tagjait más csoportok elleni ellenséges fellépésre uszította. Potkin ártatlannak vallotta magát, az ellene indított eljárást pedig a politikai üldöztetés megnyilvánulásának minősítette. A BBC orosz nyelvű szolgálata által megszólaltatott ellenzéki politikusok úgy vélekedtek, hogy az üggyel a Kreml az orosz nacionalisták azon csoportján állt bosszút, akik megtagadták, hogy részt vegyenek az ukrajnai lázításban.

A moszkvai ítélethirdetés előtt egy nappal az Emberi Jogok Európai Bírósága törvénytelennek minősítette Potkin előzetes fogva tartását.

Az orosz legfelsőbb bíróság májusban törvényesnek ismerte el a Russzkije feloszlatását és szélsőséges csoporttá minősítését, elvetve a Potkin és Dmitrij Gyemuskin vezette mozgalomnak a moszkvai városi bíróság verdiktje elleni fellebbezését. A moszkvai bíróság a mozgalom kiáltványának és alapszabályának szakértői vizsgálata nyomán tavaly október 28-án arra a megállapításra jutott, hogy a Russzkije tevékenysége más nemzeti hovatartozású csoportokkal szembeni ellenséges indulatok szítására irányul, nemzeti-felszabadító harcra szólít fel és saját nemzetállam kiépítését tűzte ki célul.

A mozgalom jogi képviselője több formai és tartalmi kifogás mellett szóvá tette azt is, hogy Gyemuskin és Potkin nem lehetett jelen a tárgyaláson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik