Közélet

Hosszú börtönbüntetésre ítéltek egy orosz ellenzékit

24.hu
24.hu

2016. 08. 24. 22:04

Hét és fél évi szabadságvesztésre ítélte szélsőséges csoport szervezése, nemzeti gyűlöletkeltés és sikkasztás miatt Alekszandr Potkint, a Russzkije (Oroszok) elnevezésű, feloszlatott “etnopolitikai egyesülés” vezetőjét szerdán egy moszkvai bíróság. Halmozott büntetésként Potkinra 600 ezer rubel (több mint 2,5 millió forint) bírságot is kiszabott a bíróság, valamint arra kötelezte, hogy fizessen ki 4,9 milliárd rubel (több, mint 20,5 milliárd forint) kártérítést a kazah BTA-Banknak.

Potkint 2014-ben pénzmosás vádjával vették őrizetbe. A hatóságok szerint részese volt egy csoportnak, amely 2012 és 2014 között 5 milliárd dollárt sikkasztott el a BTA-Bank betéteseitől, majd hamis cégeken keresztül legalizálta a pénzt. Az ügy fővádlottja a bank volt vezére, a Franciaországban elfogott Muhtar Abljazov kazah ellenzéki oligarcha. A vád szerint Abljazov felkérte Potkint, hogy szervezzen szélsőséges csoportot. Sajtóbeszámolók szerint a cél egy “színes forradalom” szervezése volt Nurszultan Nazabajev kazah elnök ellen, egy Dühös Kazah elnevezésű projekt keretében. A részvevők kiképzése Kirgizisztánban folyt.

Az elítéltet azzal is vádolták, hogy 2013-ban egy általa megalapított szélsőséges közösség tagjaival együtt egy, a világhálón közzétett videóban a Russzkije mozgalom tagjait más csoportok elleni ellenséges fellépésre uszította. Potkin ártatlannak vallotta magát, az ellene indított eljárást pedig a politikai üldöztetés megnyilvánulásának minősítette. A BBC orosz nyelvű szolgálata által megszólaltatott ellenzéki politikusok úgy vélekedtek, hogy az üggyel a Kreml az orosz nacionalisták azon csoportján állt bosszút, akik megtagadták, hogy részt vegyenek az ukrajnai lázításban.

A moszkvai ítélethirdetés előtt egy nappal az Emberi Jogok Európai Bírósága törvénytelennek minősítette Potkin előzetes fogva tartását.

Az orosz legfelsőbb bíróság májusban törvényesnek ismerte el a Russzkije feloszlatását és szélsőséges csoporttá minősítését, elvetve a Potkin és Dmitrij Gyemuskin vezette mozgalomnak a moszkvai városi bíróság verdiktje elleni fellebbezését. A moszkvai bíróság a mozgalom kiáltványának és alapszabályának szakértői vizsgálata nyomán tavaly október 28-án arra a megállapításra jutott, hogy a Russzkije tevékenysége más nemzeti hovatartozású csoportokkal szembeni ellenséges indulatok szítására irányul, nemzeti-felszabadító harcra szólít fel és saját nemzetállam kiépítését tűzte ki célul.

A mozgalom jogi képviselője több formai és tartalmi kifogás mellett szóvá tette azt is, hogy Gyemuskin és Potkin nem lehetett jelen a tárgyaláson.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.