Közélet

Először reagált a kitüntetések visszaadására Áder hivatala

Ader-Janos(960x640).jpg (Array)
Ader-Janos(960x640).jpg (Array)

A hatályos jogszabályok alapján nem lehet kitüntetést visszavonni, és arra sincs lehetőség, hogy a kitüntetés birtokosát a kitüntetettek listájáról töröljék – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal. A kérdés az után merült fel, hogy augusztus 20-án a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapott egyebek mellett az uszító írásai miatt kritizált Bayer Zsolt publicista, aminek hatására több tucatnyi korábbi kitüntetett jelezte, hogy nem tart igényt az elismerésre.

A fenti kijelentés már korábban is egyértelmű volt, de sokan ennek tudatában is nyilvánosan lemondtak a kitüntetésről. Az államfő hivatala szerint „ha valaki visszaküldi a kitüntetését, azzal lemond a kitüntetés viselésének jogáról – de ezt a döntését bármikor módosíthatja”.

A Köztársasági Elnöki Hivatal nem reagált arra a kérdésre, hogy mit mutat a kormányról Bayer kitüntetése, és arra sem, hogy az államfő egyetért-e a publicista finoman szólva is erős mondataival, illetve miért nem vétózta meg a kitüntetést. Csak azt írták, hogy utólag már nem tehetnek semmit, a kitüntetést nem lehet visszavonni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik