Közélet

Dugószobák újratöltve – a NAV is rájött, nagy üzlet a hűtlenkedés

A pár órás együttlétek piaca a foci EB alatt kissé visszaesett. És a NAV is kiemelten ellenőrizte a szállásadókat.

Két éve azt írtuk: az adóhatóság kapacitáshiány miatt nem mozdul rá a szerelmi búvóhelyek ellenőrzésére. Ez már a múlt, interjúalanyaink arról számoltak be, hogy idén meglepően sok NAV-ellenőrzést kaptak a lakásukat néhány órára bérbeadók.

Mik azok a dugószobák?

A szerelmi búvóhelyeket azoknak adják ki pár órára, akik szeretkezni szeretnének egymással, de nincs hol. A randihelyek általában kisebb alapterületű lakások, főként egy-másfél szobásak. Nem éri meg ugyanis nagyobb lakást kiadni, mert azt nehezebb takarítani, és a vendégek amúgy sem lakni jönnek.

Egy belvárosi, jó helyszínen lévő randihelynek átlagosan 2-3 pár a vendége naponta. A tarifa általában 3000-5500 forint két órára. A vendégek számára a tisztaság, a belvárosi lokáció, a parkolóhely a legfontosabb szempont, az ár inkább másodlagos.

Van, aki a titkárnőjével jön, akad, aki más házastársával. Egyik interjúalanyunknak már volt háromgyerekes házaspár vendége is, akik a kisgyermekek miatt nem tudtak együtt lenni otthon. De azonos nemű párok is szívesen keresik fel a randiszobákat, a vendégek 30 százaléka ugyanoda jár vissza, tudtuk meg.

A kedvelt budapesti helyek körül valóságos szubkultúra alakult ki: a vendégek tematikus blogokban, értékelő oldalakon foglalkoznak a helyszínek tesztelésével. A helyek általában saját honlappal, Facebook-oldallal hirdetik magukat.

Amikor jön a NAV

A dugószobák kiadása adózási szempontból kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásnak minősül. A tevékenységet a helyi jegyzőhöz kell bejelenteni, de 2015-től már nem kell hozzá engedély, és adószámot is kell kérni az adóhatóságtól. A NAV ellenőrei általában az adószám meglétét és a nyugtaadást vizsgálják.

Olyan ez, mint egy próbavásárlás, mondta Béla nevű interjúalanyunk, aki idén már kétszer is átesett ellenőrzésen. Egyszer egy fiatalabb pár kereste fel az adóhatóságtól, akik azonnal felfedték, hogy ők ellenőrök, és a számlatömbjét, a nyugtáit kérték. Mivel az oldalon, ahol hirdetett, kiderült, mióta csinálja a lakáskiadást, az ellenőrök a jegyzői engedélyét is kérték tőle (három éve még kellett a szálláskiadáshoz jegyzői engedély, ma már nem).

Ezt jobban tudják ellenőrizni

Mivel Béla mindent legálisan csinált, az ellenőrök nem büntették meg. Mások nem voltak ilyen szerencsések. 2015-ben a szálláshely-szolgáltatók 78 százalékát büntették meg az ellenőrök valamiért, derül ki a NAV honlapjáról. Az adóhatóság minden év februárjában teszi közzé a főbb ellenőrzési irányokat, és a szálláshely-szolgáltatókat már régóta kiemelt figyelemmel ellenőrzik. Budapesten tipikusan ilyenek a dugószobák vagy a külföldi turistáknak kiadott lakások.

Úgy tudjuk: a NAV ellenőrei egy ideje fokozottabban ellenőrzik a dugószobákat. Ebben közrejátszik az is, hogy ennél a formánál kevésbé tudják őket kiszűrni a bérbeadók. A randihelyeknél magyar a vendégkör, és elég egy telefonos vagy e-mailes bejelentkezés. Szemben a külföldi szállásközvetítő oldalakkal (pl. Booking, Agoda, Airbnb), ahol az ellenőröket könnyebben ki lehet szűrni, ha vendégnek adják ki magukat, mondta egy forrásunk.

Az olimpia alatt is pörgött a biznisz

Leszámítva a nyári nagy eseményeket, a dugószobák iránt egész évben, stabil kereslet mutatkozik. A vendégek főként hétközben, munkaidőben és este jönnek. Interjúalanyaim egy része azt mondta, hogy a randihelyek iránti érdeklődés nyáron, az olimpia alatt sem lankadt. Mások arról számoltak be: a június-július kissé gyengébb volt, talán a foci Eb miatt.

Egy randihely – 20 napra, napi 12 ezer forintos átlagos forgalommal számolva – havi 240 ezer forintos bruttó bevételt hozhat. Több lakással számolva ez meghaladhatja az egymillió forintot is. Ha valaki maga csinálja a munkát (vendégfogadás, takarítás), a költségek nem számosak. Persze, ha másvalaki végzi ezt, annak költsége van, ami elviheti a bevétel akár harmadát is.

Vegyes a kép

Akikkel mi beszéltünk, azok többsége személyesen intézi a vendégfogadást, a takarításra külön emberük van, napi 2-5 ezer forintért. De akadt olyan interjúalanyom is, aki két éve még nagyon lelkes volt, ám idén már inkább kiadta a lakását albérletbe, mert ez neki jobban megéri.

Az albérlet egy kicsit kevesebbet hoz, havi 160 ezret, és többet kell utána adózni, viszont nincs is vele annyi macera, mint egy randihelyszínnel.

Mint elmondta, a szálláshely-adó amúgy alacsonynak mondható. Az szja egy átlagos, szóló lakásra nézve (ahol a bevételek magasak, a kiadások alacsonyak), évi 32 ezer forint + szobánként 6400 forint EHO, a tételes átalányadózást választva. Ugyanakkor hozzátette: ismer olyan budapesti „üzemeltetőket” is, akik több tízfős segítőből, takarítóból, vendégfogadóból álló csapatot vezetnek, bérbe vett és saját tulajdonú lakásokkal vegyesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik